Sorteringshallen på Hamos på Grønøra på Orkanger ble totalskadd i brannen torsdag ettermiddag 19. juli. Anlegget ble umiddelbart stengt for publikum, men åpnet som normalt igjen allerede morgenen etter.

Brannårsaken er ifølge politiet vanskelig å finne. Og trolig vil man aldri finne noen eksakt årsak.

Det brannskadde bygget ble raskt sikret, slik at det ikke er fare for folk og publikum å ferdes i området. Det er satt opp sperrebånd rundt. Og slik står det fortsatt.

- Vi har hatt to runder med takstmann. Nå er det opp til forsikringsselskapet å avgjøre om sorteringshallen skal kondemneres eller rekonstrueres. Man venter på at fageksperter skal uttale seg om bæreevnen til stålet i bygget, altså om det er egnet til å bruke videre, forklarer Torbjørn Evjen, utviklingsleder ved Hamos.

- Når venter dere svar?

- Vi håper i løpet av neste uke, sier Evjen.

- Påvirker dette den daglige virksomheten ved Hamos?

- Nei, det går helt greit! Vareflyten fungerer greit og publikum (kundene) merker ingenting, sier han.

Arbeidet som tidligere ble gjort i sorteringshallen, skal nå gjøres i en 1800 kvadratmeter stor hall Hamos har på andre siden av elva, på Furumoen. Hit skal de små containerne fraktes og avfall sorteres, mens containerne over 30 kubikk framover skal omdirigeres til sorteringsanlegg i Trondheim.

Ingen ble skadet i hendelsen. Og ingen oppholdt seg i bygget da brannen brøt ut. Det var én av ferievikarene som oppdaget flammene, og som utløste alarmen.

Det var ikke farlig avfall eller spesialavfall som lå i bygget som brant. Her var det eksempelvis treverk og avfall fra garasjer og loft. Det var med andre ord ingen grunn til å bli engstelig for røyken som kom drivende fra brannen.

Det brenner på Hamos på Orkanger. Foto: Øyvind Brostrøm