Nedlagte «Orkdal Øyeklinikk AS» har fortsatt skiltet godt synlig på fasaden mot Orkdalsveien. Driverne av den nye øyeklinikken lenger sør i gata fortviler over at pasienter går feil – noe som i verste fall kan få alvorlige konsekvenser.

Den nye øyeklinikken «Orkdal Øye» ligger i Torgsenteret, cirka 100 meter unna den gamle klinikken. Her driver øyelege Astrid Mestad sammen med mannen Tor Arne Vannebo, som er daglig leder for bedriften. Etter gjentatte forsøk på å få den tidligere øyelegen på Orkanger, Odd Henrik Fosse, til å ta ned skiltet på bygget sitt (Kvarsnesgården), ser de nå ingen annen råd enn å gå ut i avisa med saken.

- Dette er jo direkte villende for pasientene. De ser skiltet på den tidligere øyeklinikken, kommer til stengt dør og reiser hjem igjen med potensielt alvorlige tilstander. Vi opplevde at en pasient fra Frøya snudde og dro hjem igjen, med en tilstand som kunne fått alvorlige følger. Heldigvis fikk vi kontakt med denne pasienten og fikk hjulpet henne dagen etter. Men det trenger ikke å gå like bra hver gang, sier Vannebo.

- Det trenger ikke gå like bra hver gang, sier Vannebo, om et tilfelle hvor en pasient reiste hjem etter å ha møtt stengt dør - på feil klinikk.

Fjernet plakaten

Han har vært i kontakt med både Fosse, som fortsatt eier den gamle klinikken, samt Orkdal kommune og politiet, men har ikke lytes i å få fjernet skiltet.

- Fosse sier han ikke vil ta det ned, og han gir heller ikke meg lov til å ta det ned. Eiendomsretten står visst sterkt, jeg kan ikke bare ta ned skiltet på et bygg noen andre eier, sier Vannebo.

Han har forsøkt å sette opp en plakat på døra til den tidligere øyeklinikken, med påskriften: «Har du time hos øyelege Meistad? Orkdal Øye ligger ca. 100 meter lenger sør i Orkdalsveien 58, i Torgsenteret over Boots apotek og vis-à-vis Bunnpris». Dette fungerte greit en stund, men så forsvant plakaten, og opp kom en håndskrevet lapp, som fortsatt henger på døra: «Plakatoppsetting strengt forbudt. Disse blir fjernet omgående og saken blir politianmeldt».

Meistad og Vannebo har altså ikke mulighet til å rettlede pasienter som går feil, da plakater gjentatte ganger er blitt fjernet fra den tidligere øyeklinikken.

- En hevn?

Paret mener at Fosse, tidligere øyelege på Orkanger, gjør dette mot dem som en hevn. Det har nemlig vært en uoverensstemmelse mellom partene i forbindelse med overtakelsen av klinikken, da Meistad kom som ny øyelege etter at Fosse sa opp hjemmelen.

- Det virker som han prøver å straffe oss fordi vi har vunnet i retten og han skylder oss et pengebeløp. Men dette er ikke en hevn som rammer oss, det rammer først og fremst pasientene våre. Som øyelege bør Fosse også sette pasientsikkerheten øverst, sier Vannebo.

Striden skriver se tilbake til 2015, da Fosse sa opp driftsavtalen med Helse Midt-Norge, og helseforetaket tildelte Astrid Meistad hjemmelen. Fosse ønsket da at Meistad skulle kjøpe klinikken i Kvarsnesgården med tilhørende utstyr. Partene ble imidlertid ikke enige om pris, og Meistad fikk klarhet i at hun ikke kan påtvinges å kjøpe bygget eller utstyret. Hun ordet seg lokaler i Torgsenteret.

- Når har det vært to rettssaker, og i mai fikk vi en rettskraftig dom. Fosse skylder oss totalt 330 000 kroner, sier Vannebo.

Orkdal Øye har over 3000 pasienter i året, som kommer fra Kristiansund i sør og Namsos i nord. Det sier seg selv at ikke alle er lokalkjente, og skiltinga til den gamle klinikken er derfor et problem for de nye driverne.

Vil ikke fjerne

ST har tatt kontakt med Odd Henrik Fosse, som drev klinikken i Kvarsnesgården. Vi forklarer situasjonen og spør om han vil ta ned skiltet som forvirrer pasientene. Han svarer:

- Jeg har ikke mulighet til det. Jeg bor i utlandet nå. Det er i ferd med å skje noe med huset, men det kan jeg ikke si noe om nå.

Odd Henrik Fosse avvikler klinikken på Orkanger i 2015.

Deretter sier han at han er opptatt, og legger på. ST har spurt på SMS om han vil tillate Vannebo og skru ned skiltet for ham, men dette har vi ikke fått svar på.

Kommunen sjekker

Ingrid Voll, plan- og forvaltningssjef i Orkdal kommune, sier hun vil sjekke om kommunen har noen myndighet til å få skiltet fjernet.

- Foreløpig tror jeg imidlertid vi har liten mulighet til å pålegge fjerning av et skilt, selv om det er misvisende. Vi må ha en hjemmel, og den sliter vi med å finne, sier Voll.

- Betyr det at hvem som helst kan henge skilt om hva som helst på eiendommene sine?

- Nei, det er søknadspliktig å henge opp skilt av en viss størrelse. Så dette skiltet er nok omsøkt, men vi sier ingenting om at skiltet må tas ned dersom virksomheten avsluttes, sier Voll.

Hun skjønner at skiltet i dette tilfellet blir problematisk for pasienter som går feil, og sier hun vil se videre på saken.