Det er oppsiktsvekkende og skuffende at det ikke er tatt høyde for at flyktninger som har kvalifisert seg for videregående opplæring, ikke får skoleplass. Det er skuffende for alle ikke å komme inn på det utdanningsløpet vi har planlagt. Det er ekstra skuffende for innvandrere som helt sikkert har jobbet knallhardt for å bestå realkompetansevurderinga på grunnskolenivå som gjør dem klare for videregående skole med muligheter for å ta fagbrev innenfor det yrket de ønsker.

Det skal verken mye fantasi, kunnskap eller innsikt til for å forstå at innvandrere fra land som Eritrea, Afghanistan, Somalia eller Syria må jobbe hardt for å lære seg norsk språk og kultur for derigjennom bestå prøvene som gjør dem klare for videregående skole. Dette er personer som satser absolutt alt på ei framtid i et nytt, fremmed og annerledes land. De opplever at det blir stilt store krav til tilpasning og gjennomføringsevne. De jobber, mestrer og består prøvene for så å få den skuffende beskjeden at det norske systemet som på den ene siden stiller krav til dem, ikke har forberedt seg på hva som skjer videre etter at de har bestått de obligatoriske prøvene.

Heldigvis har de loven og retten på sin side i form av den såkalte Voksenretten som gir lovfestet rett til skolegang. Problemet er at det ved skolestart, ikke er ledige skoleplasser. Ordføreren i Meldal kommune, som er en kommune som har vært raus til å ta imot flyktninger, og som også jobber mye med integreringsarbeidet, kan dessverre ha rett i at fylkeskommunen har sovet i timen, når de ikke har tatt høyde for skoleplasser til flyktningene. Han har også grunn til å være skuffet på kommunens vegne som strekker seg langt for å lykkes i arbeidet med å legge til rette for ei god framtid for våre nye landsmenn.

I Meldal har flyktningene heldigvis talspersoner som taler deres sak, og som tar affære overfor ansvarlige myndigheter. Men det er sikkert flyktninger også andre steder som står overfor samme dilemma. Flyktninger som ønsker å ta utdannelse, slik at de kan klare seg selv, betale for seg og familien i sitt nye hjemland. At innvandrere ikke kommer seg ut i jobb, skyldes altfor ofte at systemet svikter. Da trenger vi noen som sørger for at de ansvarlige våkner fra dvalen, slik at lov og rett blir oppfylt.

Audhild Øye Foto: Silje Asbjørnsen, ST