I 10 år har mannskoret Olavs menn samlet sangere fra store deler av Trøndelag. De har sangere fra Steinkjer i nord, Singsås i sør, og Orkdal og Meldal i vest. (Også Melhus og Trondheim)

Navnet Olavs menn kommer fra operaen «Thora», hvor Olavs menn er hæren. I alle hærer vil det være utskiftning i mannskapet, og Olavs menn er intet unntak. Denne gangen trengs det nytt tenor-mannskap. Det vil bli holdt en uhøytidelig prøvesynging på Berg bedehus på Byneset på lørdag og søndag.

— Vår ideelle besetning er 20 stykker, for da er vi fem på hver stemme. Akkurat nå er vi 18 medlemmer, så vi søker derfor to tenorer, forteller Øystein Syrstad som er nestleder i koret.

Hvem er de?

Olavs menn er et mannskor med entusiastiske korister som kommer fra ulike deler av Trøndelag. I sin tid besto koret av sangere som ble plukket ut til å være med i operaen «Thora» som ble fremført på Operaen i Oslo november 2008. Harald Bjørkøy, som var solist i operaen og spilte Olav Tryggvason, ble korets dirigent. Koret syntes det var så fint å spille Olavs menn at de bestemte seg for å danne et prosjektkor. I 2017 tok Lars Eggen over som dirigent.

Ifølge Syrstad, har koret to hovedformål. Det første formålet er å bidra til at «Thora» fortsatt fremføres, og det andre målet er å fremføre klassiske mannskorsanger.

Øver på egen hånd

Som prosjektkor møtes bare koret én til to ganger i måneden. Det vil si at koristene øver inn sangene på egen hånd og at øvelsene brukes til å synge koret sammen:

— Vi terper ikke så mye på sangene på øvelsene, der former vi musikken og lager uttrykket, sier Syrstad.

Koret liker best å fremføre klassiske mannskorsanger, og Syrstad forteller at de er et kor med mye volum, med sangere som ligger litt over snittet når det kommer til å synge.

Opptredener

Neste konsert for koret er allerede 9. september. Da skal de spille på Horg. Og den 21. oktober skal de synge perler fra operalitteraturen sammen med Trondheimssolistene.

Hæren Olavs menn er klare for sang. Foto: Privat