Marit Nærum Hellem (36) har i fire og et halvt år jobbet som kjøpmann på Rema på Oti-sentret. 31. desember i år går kontrakten hennes ut. Rema har sagt nei til å fornye avtalen med henne.

- Jeg føler familien vår har lagt igjen sjela vår der. I tillegg er det veldig, veldig trist å forlate de ansatte, både i selve butikken og på hele kjøpesenteret. Vi har liksom blitt en familie. Heldigvis er de ansatte i butikken sikret jobb videre selv om jeg må gå.

- Når du er kjøpmann i Rema, er du en såkalt franchisetaker. Du driver din egen butikk og har femårskontrakter med kjeden. Etter fire og et halvt år vurderes disse kontraktene. Nå vil ikke Rema forlenge kontrakten med meg i fem nye år. De mener lønnsomheten i butikken på Oti er for dårlig, og nå vil de ha inn en annen kjøpmann, forklarte hun til ST tidligere i sommer.

- Det har vært fire og et halvt år med mye opp- og nedturer, mye latter og mange tårer. Jeg og min familie har ofra utallige timer på en drøm og ei framtid med butikken vår, men nå må jeg akseptere at drømmen er over, la hun til.

- Blodig urettferdig

Regiondirektør i Rema, Vidar Andersen, bekrefter at i dette tilfellet utgår avtalen 31. desember 2018.

- Rema som franchisegiver velger å ikke inngå ny kontrakt med nåværende kjøpmann, sier han.

- Hvordan har lønnsomheten vært i denne butikken i perioden hun har vært kjøpmann?

- Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan svare på spørsmål rundt lønnsomhet til hver enkelt butikk i mediene, svarer han.

- Jeg synes det er blodig urettferdig! Oti-sentret har vært inne i en krevende situasjon mens jeg har drevet der nede. Premissene for å drive butikk har ikke stått i stil med Remas forventninger til lønnsomhet. Jeg føler jeg har gjort en god jobb. Nå er vi i ferd med å snu skuta, men da får ikke jeg være med, sa Hellem.

- Vi er alle skuffet

- Hva har du å si til det, Andersen?

- Vi er alle skuffet, og jeg skulle gjerne ha sett at vi kunne fortsatt samarbeidet. På generelt grunnlag kan jeg si at én av forutsetningene for videre samarbeid er soliditet i hver enkelt kjøpmann sitt selskap.

- Men Hellem mener Oti-sentrets situasjon (mange butikker avviklet og redusert kundetilstrømming) de siste åra har påvirket butikkvirksomheten i negativ retning. Hun mener premissene for å drive Rema-butikk har vært vanskelig i et «spøkelseshus» av et kjøpesenter. Kommentar?

- Som leietaker i Oti-senteret vil jeg være tydelig på at vi ikke har oppfattet eller oppfatter Oti som et «spøkelseshus». Vi har lagt til rette premisser for solid drift i lokalene for vår kjøpmann, og i de siste to åra ser vi en god og jevn vekst for Oti-sentret og Rema-butikken. Vi ser frem til mange gode år som leietaker i kjøpesenteret, og jeg vil benytte anledningen til å skryte av senterleder Roy og huseier for en uomtvistet vilje og evne til å skape et storhandelssenter i dette markedet, sier Andersen.

Støtter ut året

- Når kommer ny kjøpmann på plass?

- Vi har god kontakt med nåværende kjøpmann og støtter henne for god drift ut dette året. Ny kjøpmann vil være på plass 1. januar 2019, sier Remas regiondirektør.

Hellem ønsket å drive videre tross noen utfordrende år.

- Ja! Derfor føles det litt brutalt å måtte gå nå. Rema har skissert at jeg kanskje kan gå inn i en annen rolle her, men det er ikke aktuelt. Jeg ønsket å drive videre som kjøpmann. Men Rema har all makt, fortalte hun.

PS! Marit Nærup Hellem åpnet Rema-butikken på Oti 31. oktober 2013. Før den tid var det Ica-butikk der.