Den 28. august arrangerer Orkdal utmarksråd, Agdenes bestandsplan og Skaun storviltutvalg et møte i kinosalen på Orkanger hvor blant annet hjorteviltforvaltning står på dagsorden. Forvaltning av elg, hjort og rådyr er nå overtatt av rettighetshaverne, altså grunneierne, under forutsetning at de har bestandsplaner som er i tråd med kommunale- mål og retningslinjer. Nytt av året er at alle kommunene i hjorteviltregion 2, som består av Orkdal, Meldal, Agdenes, Snillfjord, Hemne, Rindal, Halsa og Aure, i fellesskap har laget et forslag til forvaltning av hjortevilt, som nå skal ut til kommunene som grunnlag for både mål og retningslinjer.

- Her er hjorten spesiell. Den trekker over store arealer i løpet av året, der den ser verken på eiendomsgrenser eller kommunegrenser. Dermed blir det fort tilfeldig hvilke dyr som tas ut. Derfor er det viktig med samarbeid over grensene, og at grunneierne involveres mest mulig. Jegerne er jo grunneierne, og det er viktig at de får best mulig kontroll over hvilke dyr som tas ut, og hvilke dyr som ikke skytes, da det er hele grunnlaget for å få til ei god forvaltning. Det at vi alle kommunene i hjorteviltregion 2 nå har fått til et samarbeid om forvaltninga, er kjempeviktig for å kunne lykkes best mulig, sier Steinar Røhme, leder i Orkdal utmarksråd.

Styringsverktøy

- Men hvordan skal grunneierne holde oversikt over bestanden?

- På Hjorteviltportalen er det en fane som heter; «Sett og skutt». Der skal alle observasjoner av hjortevilt meldes inn, samt at hver enkelt jeger skal melde inn dyr som skytes. Når dette følges opp blant jegere i hele regionen, vil man etterhvert få god oversikt over bestanden. Etter jakta vil man vite hvor mange dyr som fortsatt lever, og hvilke dyr det er, om det er ku, kalv eller okse. I bestandsmålene sies det noe om hvor mange kyr man skal ha per okse, hvor mange kalver per ku og så videre. Dette er viktig kunnskap for å få til best mulig forvaltning, og Hjorteviltportalen er et viktig styringsverktøy i dette arbeidet, sier Røhme, og legger til at dette vil bli tema under møtet den 28. august.

Foredrag

Til stede på dette møtet vil også Johan Trygve Solheim fra Norsk hjortesenter være. Han skal holde foredrag om hjorten på Svanøy og hjorten generelt.

- Han er en ener til å formidle, men han vil nok også provosere litt, noe som er bra med tanke på å få til gode diskusjoner, sier Røhme.

Skrantesjuke

På møtet vil det også bli orientert om at det også i år skal tas prøver av hjortevilt for å kartlegge omfanget av skrantesjuke, eller CWD, som er forkortelsen på sykdommen. I år har myndighetene bestemt at det skal tas prøver av 30 000 dyr, og Orkdal, Agdenes og Meldal er valgt ut til å være med i dette kartleggingsarbeidet. Det betyr at det skal sendes inn prøver av all hjortevilt over to år som felles i disse kommunene.

- Disse kommunene var også med da det ble tatt prøver for to år siden. Nytt av året er at det i tillegg til hjerneprøver, også skal tas lymfeprøver fra halsregionen. Prøver fra lymfekjertlene vil avsløre sykdommen på et tidligere stadium, og det er jegerne selv som skal ta disse prøvene og sende dem inn til Veterinærinstituttet. Jegeren skal også registrere dyrene det tas prøver av på «Sett og skutt», og der vil også jegeren få prøvesvarene innen et par virkedager, forteller Røhme, som håper at mange grunneiere og andre jaktinteresserte finner veien til kinosalen denne møtekvelden.