Orkdal kulturscene mener de har noe for alle denne høsten. – Både det brede og det smale, det morsomme og det alvorlige – fra farse til dypt alvor, sier kulturleder Arne Fagerholt.

Dansenett

Samtidig er han glad over å kunne fortelle at det satses på dans denne høsten. Og da er det dans som skal appellere til folket i samarbeid med Dansenett Norge som er et samarbeidsprosjekt med flere danseinstanser, blant annet DansiT i Trondheim.

Dansenett Norge er et nytt nasjonalt turnénett for dansere som muliggjør dansekunst på turné for første gang.

- I år drar vi for første gang på turné, sier Tone Tronstad ved DansiT i som er en del av Dansenett Norge.

- For oss er det naturlig å være med på dette. Jeg ønsker å få dansen ut til et større publikum, sier kulturleder i Orkdal, Arne Fagerholt, som har vært profesjonell danser og også leder av danseensemblet Carte Blanche i flere år, før han ble ansatt som kulturleder i hjemkommunen Orkdal.

Make Me Dance beskrives som en koreografert konsert.

Dans til folket

Gjennom noen år har Orkdal kulturscene bygd opp et publikum for klassisk musikk. Nå håper Fagerholt også å bygge opp et publikum for dans, og åpner høstsesongen med Panta Rei Danseteaters forestilling Det vi ikke ser som vises i biblioteket ved Bårdshaug herregård søndag 2. september.

Sesongen avsluttes også med dans 26. november med forestillinga Make Me Dance som har en sterk appell til et ungt publikum, og der det blir forsøkt å involvere publikum i forkant.

Solveig Slettahjell besøker Orkdal kulturhus 12. september.

Men mye skal skje før 26. november. 12. september kommer ingen ringere enn Solveig Slettahjell til Orkdal kulturhus. På mange måter kommer hun hjem denne kvelden; ikke bare geografisk, men også fordi hun kommer til å befinne seg ved pianoet og framføre låter fra sitt rikholdige repertoar med jazzklassikere, Cohen, Waits og flere av sine egne låter.

Kritikerrost

Det er også god grunn til å sette ring rundt 24. september. Da kommer Riksteateret med forestillinga rundt Olaug Nilssens kritikerroste roman Tung tids tale som hun vant Brageprisen for. Dette handler om en mors kjærlighet og kamp for et barn som er annerledes. Med Marit Moum Aune som ansvarlig for regien, kan vi vente oss ei sterk, viktig og nær forestilling.

Fra klassisk til ellevilt

I flere år har Trondheim kammermusikkfestival lagt en av sine konserter til Orkdal kulturscene. Det skjer også i år den 29. september med konsert av et av verdens fremste kammermusikkensemble, klavertrioen Walden Trio fra USA/Canada, som holder matinékonsert i Thamspaviljongen denne lørdagen.

2. oktober blir det elleville tilstander på kulturscenen med Kollaps i kulissene i regi av Riksteateret og med Hege Schøyen og Ingar Helge Gimle i spissen for et topplag av norske komikere.

«Kollaps i kulissene» samler et topplag av norske komedieskuespillere.

For barna

3. oktober er barna tilgodesett med Victoria Productions Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans.

Foreldre og besteforeldre kan også merke seg 17. november når Riksteateret kommer med forestillinga Georgs magiske medisin som handler om Georg som vil gi den sytende bestemora si en aldri så liten lærepenge. 22. november er det bare å gi seg over til Jul i blåfjell som er basert på NRKs julekalender Jul i Blåfjell, her iscenesatt av Victoria Productions.

Inderlig av Duun

Turneteatret i Trøndelag kommer 15. oktober med Olav Duuns roman På tvert med Evy Kasseth Røsten og Paul Ottar Haga. Her følger vi den unge mannen Daniel som trosser et handikap og bygdedyret. Han gir aldri opp, skaper sin egen framtid, men greier aldri å elske og er i opposisjon til alt og alle. Det er kampen om å overleve, mesterlig fortalt med Olav Duuns inderlige språk.

Verdensklasse

Trondheimsolistene har åpenbart latt Orkdal kulturscene bli et fast spillested. 12. november kommer de med den svenske folkemusikkduoen Lisas som består av Lisa Rydberg og Lisa Långbacka. De har spor av både barokk, tango og samtidsmusikk i musikken sin. Etter Orkdal kulturscene drar orkesteret Lisas på turné til Stockholm og videre rundt omkring i Sverige.

Trondheimsolistene vender tilbake til Orkanger også i høst.

Dialog med publikum

Etter to barne/familieforestillinger i november, avsluttes sesongen i god tid før jul, 26. november, med danseforestillinga Make Me Dance som er et ledd i Dansenett Norge sin turnévirksomhet og der det satses i forkant med å komme i dialog med publikum.

- Så snart vi får en dialog med publikum, så opplever folk at dans er artig, sier Anne Holck Ekenes i Panta Rei danseteater.

- Dessuten er det noen fantastiske dansere som kommer, understreker Fagerholt.

- Folk her på stedet er heldige som har et så oppegående kulturhus, mener Anne Holck Ekenes som turnerer rundt omkring i landet, og som derfor har god kjennskap til hva som tilbys rundt om i de mange kulturhusa.