Ifølge VGs og Respons Analyses partibarometer viser augustmålinga at KrF ville fått 3,9 prosent oppslutning og dermed kun tre representanter på Stortinget. «Vi er ikke fornøyd med dette nivået. Derfor jobber KrF hver enste dag for å synliggjøre vår politikk for et varmere samfunn,» sier KrF leder Knut Arild Hareide til VG etter målinga. Men hva er partiets politikk, hva er religion og hva er egentlig et varmere samfunn?

Det er nemlig ikke så lett å svare på disse spørsmålene etter de siste dagenenes «oppstandelse» i partiet. Etter at stortingsrepresentant og partiets familiepolitiske talsmann, Geir Jørgen Bekkevold, viet to kvinner i egenskap av å være prest, har mange sentrale og mindre sentrale personer i partiet rast. De mener Bekkevolds handlinger strider mot partiets pariprogram, og at han derfor må fjernes fra rollen som familiepolitisk talsmann. Etter at saken ble kjent i media, har nærmere 130 medlemmer meldt seg ut av partiet. Partiledelsen med Hareide i spissen, har uttalt seg veldig vagt og rundt om det som har skjedd, og er tydelig livredd for å trampe noen på tærne.

I kjølvannet av det som har skjedd er det grunn til å spørre om KrF utøver religion eller om partiet utøver politikk. Det kan virke som om noen er mer opptatt av å forkynne og følge bibelens tekster, framfor partiets partiprogram. De som vil kaste Bekkevold viser til partiprogrammet, som sier at; «ekteskapet mellom mann og kvinne er det mest stabile for barn å vokse opp i.» Nå er det slik at man i alle religioner alltid har hatt ulike tolkninger av hellige skrifter. Men å tolke ordlyden i partiprogrammet dit at man skal ta avstand fra homofilt samliv og kjærligheten mellom to likekjønnede mennesker, blir vanskelig å forstå, og ikke minst eiendommelig. Når Kirka har klart å akseptere homofilt ekteskap, så er det også på tide at KrF som parti gjør det. Kjell Magne Bondeviks barnebarn og leder av Akershus KrFu, Simon Bondevik, har helt rett når han sier at KrF er et politisk parti, ikke en religion.

Med dette synliggjør han hva han mener bør være partiets politikk og hva som er et varmere samfunn. Og heldigvis så finnes det flere personer i partiet som tør å stå opp og slå ring rundt et varmere samfunn. Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug fra Meldal fortjener trampeklapp for at hun velger å gå ut offentlig og støtte Bekkevold. «For meg handler det om å vise respekt for homofile og lesbiske, og gi dem samme anledning til å ha juridiske rammer rundt sitt samliv,» sier Bjørkhaug i dagens ST.

Takk!

Anders Aasegg Morken er ansvarlig redaktør i Sør-Trøndelag. Foto: Silje Asbjørnsen