Snillfjord

Det sier Reidar Klungervik, som til daglig er enhetsleder for kultur i Hemne og på fritida en viden kjent både skuespiller og tekstforfatter fra revyscenen.

Nå gjør han noe han aldri har gjort før. Han skriver bok. Det vil si, boka er ferdig og til korrekturlesing. Seinere i høst kommer den fra trykkeriet. Forfatteren er spent.

— Jeg er spent på responsen, og om jeg har lyktes med det jeg ønsker å formidle, sier Klungervik.

Noen hint om bokprosjektet på Facebook, har imidlertid vært en stor suksess. Antall delinger av informasjonen har for lengst passert 150, og bestillingene strømmer på.

— Det har vært en sånn respons at jeg nesten blir litt svett, sier Klungervik, som ikke har noe forlag i ryggen, men koster gildet av egen lomme.

— Målet er ikke å tjene penger på dette, men det ville vært greit å komme i null, sier han.

Grådighet og misunnelse

I «I begynnelsen var snillfjordingen...» er det ekteparene Johan og Møyfrid Hafrsmo, og Gunnvald og Maren Hafrsmo som er de mest sentrale figurene. De har et kronglete slektstre, så kronglete at forfatteren har valgt å kalle det et slekts-kratt. Vi får høre om livet til disse fire og slekta deres.

— Selv om jeg innleder boka med en tabell som viser hvem som er i slekt med hvem, og at dette kan framstå noe uoversiktlig, så skal det være lett å holde rede på hvem som er hvem, sier Klungervik, som har laget humor – og overdrevet til gagns – over kjente temaer som grådighet, misunnelse, overtro, religion og kjærlighet.

— Det er en reise fra etableringen av et bygdesamfunn, og til de oppdager at det også er en verden utenfor, sier Klungervik.

Inspirert av veteranene

— Hva er kontrasten mellom det å skrive et revynummer på tre minutter og til å skrive ei bok på nesten 200 sider?

— Det er mange av de samme grepene, med motsetninger, gjenkjennelse og overdrivelser.

Han har hentet inspirasjon hjemme på Vennastranda.

— Den gangen vi hadde nærbutikk her for mange år siden, var veteranene i grenda samlet i en egen sosial krok i butikken. Da fortalte de historier fra gamle dager, og da hendte det at jeg også dro til butikken for å sitte og høre på dem. Det har inspirert meg. Det samme kan jeg si om de mange historiske skriftene jeg har samlet hjemme. Jeg har vel også hatt en tanke om at mange av disse historiene er så gode og morsomme at det vil være synd om de blir glemt, sier han.

Ikke helt A4...

En viktig bidragsyter til boka er Trond Johan Stavås, blant annet kjent for stripa «Gutta på gølvet» her i ST, og tegneserien «Walk of life».

— Trond sin arbeidsinstruks var ganske enkelt at han skulle tegne det han «så» da han leste teksten. Og han har truffet bra og svart godt på oppgaven. Det er til sammen ti tegninger av Trond i boka, forteller Klungervik, som allerede har begynt å leke med tanken om en oppfølger.

— Det er fullt mulig å lage en oppfølger, samtidig som bøkene vil stå godt på egne bein. Men nå må jeg få ut den første boka før det blir noe tema å skrive enda ei bok.

— Noen tanker om lanseringsmarkeringa?

— Den er under planlegging, og blir nok ikke helt A4.

Det er ikke boka heller. Verken i innhold eller format.

Alt er ikke A4 i boka, verken i innhold eller format. Foto: Tegning: Trond Johan Stavås