Snillfjordingen Tore Bjørseth Berdal hadde en meget god sportslig sesong i fjor, men seieren i et stort klassikerritt har fortsatt ikke kommet. Under fjorårets Marcialonga var han bare ti centimeter fra å ta steget opp på toppen av pallen og noen uker senere så han ut til å skulle stikke av med seieren i Vasaloppet etter å ha gått i brudd, men ble hentet på slutten. Nå har 30-åringen bestemt seg for å ta enda en sesong for å jakte på seieren han mangler.

Årets oppkjøring er godt i gang og under Toppidrettsveka viste han at kroppen spiller på lag med 23. plass sammenlagt.

- Ingenting av det som skjer i Toppidrettsveka er sammenlignbart med det vi holder på med i vintersesongen, men resultatet jeg fikk der er veldig bra og lover bra for kommende sesong. Jeg har vel kanskje vært høyere sammenlagt tidligere, men ikke med så mange gode løpere til start, sier Berdal.

Vil gå først i mål

Etter en 2016-sesong med mange nedturer, fikk Berdal en skikkelig opptur i fjorårets sesong. Han kjempet lenge i toppen sammenlagt i Swix ski classics, som er verdenscupen for langløp. Det endte til slutt med en hederlig 10. plass til slutt, men det er følelsen av å gå først over mål i et virkelig stort renn, 30-åringen jager. Det har vært veldig nær mange ganger, men det har foreløpig ikke lykkes å gå helt til topps for snillfjordingen.

- Sesongens i fjor er den beste jeg har levert på ski noen gang. Jeg var nære å gjøre det helt store, men manglet det lille ekstra. Det var ikke vanskelig å motivere seg for en ny sesong, for jeg ønsker virkelig å gå først over målstreken i ett av de store renna. Det er det som driver meg, forteller han.

Ikke noe å bli rik av

Langløpsirkuset har økt i størrelse og pengepremiene har blitt noe større med årene. For eksempel vinner du rundt en halv million om du vinner cupen sammenlagt og mellom 50 000 og 100 000 kroner alt etter hvilket renn du vinner.

- Hvis du vinner mange løp og cupen sammenlagt så kan du jo leve av det, men det du vinner i premiepenger deler du jo med resten av laget. Det er jo mye mer en lagsport dette enn det de individuelle langrennsløperne holder på med. Vi blir ikke spesielt rike, men vi er heldige som kan leve av hobbyen vår, sier Berdal som i likhet med i fjor går for Team Koteng sammen med bland andre John Kristian Dahl og Chris Jespersen.

- Treg og seig

Langløpsrenna handler mye om utholdenhet, men for å kjempe om seieren må du også han en god spurt. Det er ikke akkurat Berdal kjent for å ha, men han har likevel vist at han absolutt kan kjempe om seieren.

- Jeg er jo seig og treg, men i bunn og grunn handler det jo om å være mest mulig uthvilt når spurten går. Er jeg i godt slag kan jeg også få til en god spurt. Så om du er godt trent og bruker kreftene smart, så kan du vinne. Det er så vanskelig og så enkelt som det, sier 30-åringen.

Godt miljø

Det er ganske ensidig treningsprogram langløperne gjennomfører. Det går mye i staking over lange perioder eller lange løpeturer. Berdal innrømmer at det ikke alltid er like lett å motivere seg.

- Når du står opp en morgen og ser at regnet høljer ned og du vet at du skal ut å stake i 3,5 time, så er det ikke alltid like lett å motivere seg. Man bruker jo dag og natt på dette her. Motivasjonen er at jeg trives godt med dette og får leve av hobbyen min. Du må ha lysten til å prestere og tro at du kan utvikle deg videre. Jeg gjør det ikke for noen andre enn meg selv. I tillegg er vi jo en fin gjeng som trener sammen og det er selv miljøet jeg liker å være en del av, sier Berdal.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

Berdal har vist god form i sommer og mener selv det lover godt for vintersesongen Foto: Team Koteng