Rindal/Hemne

I tidsrommet 6. til 8. november står «Slaget om Rindal», som det offisielt har fått tittelen under Nato-øvelsen Trident Juncture.

Da skal deler av US Marine Corps pluss en landstyrke på 7–800 mann «ta» Rindal. Et område som strekker seg fra Bolme og ned mot Rindalsskogen, og vest/nordvest for Fv 65, er utpekt som krigssone.

Nordvestfra vil Nato komme med et motangrep. Dette er en amfibiestyrke på 5–600 mann.

Detaljer mangler

— De har landgang i Hemne, og vil ta seg fram til Rindal via vei og terreng. Flere mulige ruter er rekognosert, og det er ikke umulig at de går over fjellet i området Ruten.

Det sier kaptein Stig Cato Magnussen, som er områdesjef for HV11202, som omfatter Rindal, Surnadal og Halsa. Men heller ikke HV vet alt ennå.

— Vi kjenner ikke detaljene når det gjelder antall stridsvogner, helikoptre, beltekjøretøy og annet. Det er også laget kart der øvingsområdene er tegnet inn, men det er usikkert hvor nøyaktige de er, sier Magnussen.

Naturskader

Slaget om Rindal blir en av de mest synlige aktivitetene på Nordmøre og deler av Trøndelag i den største Nato-øvelsen siden 1986.

— Landgangen i Hemne og transporten til Rindal blir selvsagt godt synlig på veiene, og når to styrker møtes i Rindal, blir det enda mer synlig. Rindal vil ha et stort innslag av militær aktivitet disse dagene, sier Magnussen.

Mye av «krigen» er lagt utenfor den tetteste bebyggelsen. Men det må påregnes skader i terrenget.

— Det er helt åpenbart at det vil oppstå naturskader med så mange og tunge kjøretøyer, selv om de som deltar vil vise så mye hensyn som de kan. November er også en måned vi kan oppleve tre årstider, sier han.

Egne skadeoffiserer vil følge øvelsen.

— De vil følge med, det samme vil stridsdommerne. Når det gjelder erstatning av skade etter militære øvelser, går det stort sett greit å bli enig med grunneiere, men selvsagt kan noen ha forventninger som ikke kan tilfredsstilles.

Amerikansk AV-8 Harrier II under trening i Bodø før øvelsen Trident Juncture.

Ivaretar sikkerheten

To veier peker seg ut som sentrale for transport av mannskaper og utstyr.

— Både Fv 65, og E39 på aksen fra Kristiansund og østover, blir sentrale ferdselsårer for øvelsen. Det er et stort antall mannskaper og mye utstyr som skal transporteres, sier Magnussen.

— Skal ditt HV-område delta?

— HV deltar for å ivareta sikkerheten til personell og utstyr, men vi har ikke fått informasjon om at vi skal delta direkte under øvelsen, sier Magnusen, som har et mannskap på i underkant av 150 personer i HV-området.

Tester totalforsvaret

Trident Juncture er en øvelse i Nato-regi. Store deler av Sør- og Midt-Norge blir berørt. Landstyrkene vil av naturlige årsaker bli de mest synlige.

Selve øvingsperioden er fra 25. oktober til 7. november, men inntransporten har allerede startet i enkelte deler av øvingsområdet. I Åndalsnes, for eksempel, har utstyr for de italienske styrkene ankommet. Uttransporten kan vare helt til rundt juletider. Vel 35 000-40 000 soldater/andre fra 31 nasjoner deltar; 25 allierte og seks såkalte partnernasjoner. 150 fly, ca 10 000 kjøretøyer og 70 sjøgående fartøyer er med.

Øvelsen er en test av totalforsvaret, noe som innebærer militært og sivilt samarbeid. Blant annet er det rekvirert grunn til øvelsens disposisjon i ca. 50 berørte kommuner.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300