22. mars 2017 ble Orkdal helsetun sertifisert som livsgledesykehjem. Dette var en gladdag for ansatte og beboere.

Høy og hest

- Vi er kjempeglade. Beboerne skal få kjenne lukta av høy og hest, uttalte enhetsleder Sissel Høydal til ST da sertifiseringa var et faktum.

Blant de mange kriteriene for å få en slik status, var tilrettelegging for kontakt med skoler og barnehager, sang og musikk i hverdagen, kontakt med dyr og ukentlige turer ut i frisk luft.

Det var også et sentralt element i livsgledesertifiseringa at alle beboere skulle få sin individuelle plan.

Mistet sertifiseringa

Men ett år etter at Orkdal helsetun fikk status som livsgledesykehjem, mistet sykehjemmet sertifiseringa.

- Under resertifiseringa 13. april i år ble det konkludert med at sykehjemmet ikke hadde alle rutiner og prosedyrer på plass for å beholde sertifiseringa, forteller kommunalsjef Kristin G. Wangen til ST.

- Hva skjedde?

Dette har vakt oppsikt blant politikerne. Først og fremst fordi mange av dem har vært uvitende om at helsetunet har mistet sertifiseringa de jobbet iherdig i to år for å få.

Da kommunestyret onsdag behandlet kommunens halvårsrapport, tok både Grethe G. Sand (uavhengig) og Torstein Larsen (Pensjonistpartiet) opp saken, og etterlyste hva som hadde skjedd.

- Hva skjedde med livsgledesykehjem? Man brukte to år på å kjempe seg til sertifisering, så gir man opp etter ett år, undret Larsen - mens Sand på sin side kritiserte den manglende informasjonen til politikerne.

Mange tilsyn

Kommunalsjef Wangen forklarer det som har skjedd slik:

- Bakgrunnen for at Orkdal helsetun ikke har fått arbeidet skikkelig med dette, er blant annet lederskifte og det store omfanget av tilsyn. Det har vært til sammen fem tilsyn, og dette har vært veldig arbeidskrevende, sier Wangen som presiserer at mangelen på formell sertifisering ikke betyr at man har fjernet tiltakene som ga dem statusen som livsgledesykehjem.

- Selv om sykehjemmet ikke ble resertifisert, er det viktig å peke på at det fortsatt arbeides etter den samme metodikken som ble innført som følge av livsgledesertifiseringa. Dette innbefatter blant annet kartlegging, ukentlig tur, individuell oppfølging av aktiviteter og primærkontakt for den enkelte beboer, sier Wangen som beklaget overfor kommunestyret at det ikke hadde blitt gitt god nok informasjon.

Var i tvil

I rapporten fra stiftelsen Livsglede for eldre (LFE), som står bak sertifiseringa, kommer det fram at de var i tvil om Orkdal helsetun skulle få sertifiseringa i 2017:

«LFE var i sterk tvil om virksomheten skulle sertifiseres for ett år siden, men lot tvilen komme Orkdal helsetun til gode, og sertifiserte med merknader. Dette er et sterkt signal fra LFE om at det burde jobbes intenst med å legge om praksis, dersom man ønsker å være et livsgledehjem.»

«Negativ kultur»

- Vi ser på resertifiseringa at dette i stor grad ikke er gjort i løpet av det året som er gått etter sertifiseringen. Virksomheten har de samme utfordringene som de fikk merknader på for ett år siden. Først og fremst går dette på hele livsgledesirkelen, men også et fungerende primærkontaktsystem og en negativ kultur på enkelte avdelinger, heter det i rapporten.

Tydelig leder

Samtidig trekkes det fram et rekke positive punkter, som blant annet dette:

  • En tydelig enhetsleder som setter krav og ser viktigheten av system.

  • Ansatt fagutviklingssykepleier som lager systemer som skal fungere over hele huset.

  • Avdelingsledere som i løpet av dagen har sett at det er behov for at de er mer aktive og tydelige i arbeidet

  • Godt system for å gjennomføre fellesaktiviteter.

  • Mange frivillige som trives ved enheten. Åpent sykehjem.

  • Positiv utvikling på samarbeid mellom avdelinger og dagsenter.

  • Kjøkken og renhold.

  • Engasjert livsgledegruppe, godt tilrettelagt for frisk luft, og de ansatte beskriver en stor økning i mengden frisk luft.

Det avsluttes med at LFE ser ei positiv utvikling de tre siste månedene i forkant av resertifiseringa (april i år).

Traveren Prins Amadeus' besøk på Orkdal helsetun var et ledd i arbeidet med å bli sertifisert som livsgledesykehjem. Foto: Arkivfoto