Mange i orkdalsregionen har i flere år ventet på forretninger som Biltema, men det har vært delte meninger om hvor slike aktører bør etablere seg.

Biltema har aldri lagt skjul på at de ønsker å etablere seg på Laksøra, og i fjor ble kommuneplanen endret slik at den åpner for butikker som Biltema og XXL.

Ny reguleringsplan

Selve reguleringsplanen for området er fra 2004, og det er igangsatt et arbeid for å lage en ny reguleringsplan som tar opp i seg bestemmelsene fra kommuneplanen.

Plan- og forvaltningssjef i Orkdal kommune, Ingrid Voll, sier til ST at dette arbeidet nå er i gang.

- Vi regner med å ha planen klar i løpet av september, og at den kan komme til førstegangs behandling i oktober. Det betyr at planen kan vedtas av kommunestyret tidligst i januarmøtet.

200 mål

Området som omfattes av reguleringsplanen, er på rundt 200 mål. Orkdal kommune er blant grunneierne. Det er også Gjølme gård og Bårdshaug vest handelspark AS.

Bak sistnevnte finner vi Lot eiendom (Lars Løseth og Olav Thon) som har 50 prosent og Coop Orkla Møre som har den andre halvparten. Det er kommunen og Bårdshaug vest handelspark som lager reguleringsplanen i fellesskap.

Avventer

Lars Løseth avviser imidlertid overfor ST at det er noe nytt vedrørende Biltema og Orkanger:

- Vi kommer til dem når planen er ferdig. Vi har tidligere opplevd at det er positiv innstilling fra administrasjonen, og så har politikerne snudd. Denne gangen vil vi avvente til vi har noe å tilby Biltema, sier Løseth.

Omkamp?

Ingrid Voll sier til ST at man ikke kan utelukke at bestemmelsene fra den overordna kommuneplanen blir endret i reguleringsplanen:

- Det normale er at kommuneplanens bestemmelser følges opp i reguleringsforslaget. I den politiske behandlinga kan det jo likevel hende at noen vil prøve en omkamp, sier Voll.

Den politiske sammensetninga i kommunestyretvil imidlertid være den samme som da kommuneplanen ble vedtatt i 2017.

Flere aktuelle

Som Amfi-gründer har Løseth kontakt med Biltema når det gjelder etableringer andre plasser i landet.

- Men på Orkanger er vi ikke i noen detaljdiskusjon nå. Vi har sagt fra at vi tror dette går på plass, men vi vet ikke sikkert før siste vedtak er fattet.

- Om det blir et positivt vedtak for dere rett etter nyttår, når kan ei utbygging på Laksøra starte?

- Teoretisk rett etter vedtaket, men ting tar tid. Det første vi vil gjøre, er å starte planlegging sammen med dem vi vil ha inn på området.

- Er det flere aktuelle enn Biltema?

- Ja.

- Kan du si noe om hvem?

- Nei, det kan vi ikke gjøre før vi får en avtale og en ferdig reguleringsplan. Vi må vite at vi har et prosjekt før vi setter oss ned med potensielle leietakere. Nå jobber vi med Oti, og det er det som er viktig for oss nå.

Ingrid Voll er plan- og forvaltningssjef i Orkdal kommune. Foto: Catharina Morken