Merforbruket forklares med store utfordringer innenfor generell drift og betydelig merforbruk knyttet til enkeltposter.

To av enkeltpostene er svikt i leieinntekter på kommunale boliger og økt energiforbruk. Halvparten, altså 3 millioner, knyttes til generell drift som hovedsakelig går på forvaltning, drift og vedlikehold av kommunale bygninger og innleie av lokaler.

I rådmannens halvårsrapport nevnes ett kommunalt bygg med ekstra store utfordringer, K-bygget ved Orkdal vgs, altså det gamle Idrettsbygget der Voksenopplæringa, Orkdalstorget og hjelpemiddellageret holder til: K-bygget er ikke tidligere miljøsertifisert etter standarden i Miljøfyrtårn. I første kvartal er bygget gjennomgått og rapporten er innsendt for godkjennelse av bygget. Rådmannen sier at det er store utfordringer med ventilasjonsanlegget. «Tiltak er igangsatt med målinger av lufta og installering av sentral styring av ventilasjonsanlegget. Ett tiltak er utskifting av ett vindu per rom som muliggjør manuell lufting ved behov,» skriver rådmannen.

Orkdal kommune kjøpte Idrettsbygget av Sør-Trøndelag fylkeskommune i 2011 for 10 millioner. Fylket anså bygget som kondemnabelt. I fylkets skolebruksplan for perioden beskrives en kostnad på 35 millioner for å sette det i tilfredsstillende stand. Allerede ved budsjettbehandlinga for 2012 uttrykte Arbeiderpartiet og SV i Orkdal bekymring for drifts- og vedlikeholdsutgiftene for bygget. Flertallet i kommunestyret vedtok imidlertid å starte oppussing. I vedtaket lå det en midlertidighet i bruken, men siden 2011 har kommunen brukt flere millioner kroner på oppussing og politikerne har ikke blitt presentert planer for når midlertidigheten skal opphøre eller hvor mye man antar må brukes for å gi et tilfredsstillende bygg.

I halvårsrapporten fra rådmannen legges det opp til ytterligere vedlikehold og pengebruk i dette gamle bygget som fylkeskommunen allerede for sju år siden karakteriserte som modent for riving.

I kommuneplanens samfunnsdel har Orkdal vedtatt som et hovedmål at «Klima- og miljøhensyn ivaretas i all kommunal virksomhet.» Hvordan kan dette harmonere med videre oppussing av dette bygget der kommunen bl.a. har gitt seg selv dispensasjon fra krav til etterisolering som et ENØK-tiltak fordi det ble for dyrt.

Fortsatt oppussing av dette bygget er ikke fornuftig. Alternativ plassering av Voksenopplæringa i 2011 var Orklahallen. Dette var et godt forslag, og nå har kommunen en ny mulighet i samme området. Kommunestyret har vedtatt å bygge en 4.etasje i Orkdal folkebad som ennå ikke er fylt. Her kan voksenopplæringa flytte inn. Kommunen vil spare penger ved å avslutte kostbar oppussing av det utfordrende og gamle Idrettsbygget.

Dette er en sak som blir satt på politisk dagsorden ved første anledning.