Runar Gillebo tar en prøvetur til ære for foto-grafen i ei av løypene.  Foto: John M. Myrhaug

Danser i høyden på Valsøya

Har investert stort i opplevelsesparken.

Klatreparken på Valsøya i Halsa har hatt en eventyrlig åpning. Det alltid så utfordrende førsteåret viser plussresultat. Og da er en lang rekke engangskostnader medregnet. Det lover godt for framtida.

ST møter daglig leder Runar Gillebo, som også er en av hovedaksjonærene, i driftsbygningen som ligger på en pynt like ovenfor Valsøya Camping, med strålende utsikt til Valsøysundet og annen idyllisk natur.

Høyt & lavt Valsøya
  • Hvor: Valsøya i Halsa, en drøy halvtimes kjøring fra Kyrksæterøra.
  • Åpnet: 26. mai 2018
  • Tilbud: Fem klatreløyper i trærne med 58 elementer, sju zip-liner (én på 280 meter) og en 21,5 meter høy quick-jump.
  • Sikkerhet: Obligatorisk sikkerhetskurs med instruktør. Klatreapparatene kontrolleres årlig (internkontroll foretas daglig) og er godkjent av Statens Jernbanetilsyn.
  • Eiere: Runar Gillebo og Haldis Engdal Gillebo, og Magny Strand (driver av Valsøya Camping) og Ragnar Krogstad. Disse fire har 51 prosent av aksjene. Resten er fordelt på sju andre aksjonærer.
  • Investering: Ca. 8 millioner kroner, hvorav 20 prosent er støtte fra Innovasjon Norge.

Fikk forespørsel

Denne bygningen er i seg selv en opplevelse; den heter «Gapahuk» og er designet av Snøhetta for Rindalshytter. Her er det en liten kafé, her foregår billettsalget, og her får du utdelt nødvendig sikkerhetsutstyr før du begir deg inn i skogen og opp i høye trær.

Hytta er ei visningshytte og den er faktisk verdens første i sitt slag som er laget. Den havnet akkurat her da ideen om en klatrepark ble lansert.

— Snøhetta har konseptet for campingplassen, og det var Magny Strand, driver av campingen, som var i møte med dem for å diskutere etablering av flere aktiviteter. Da kom ideen om en klatrepark opp, forteller Runar Gillebo.

Det er selskapet Høyt & Lavt i Vestfold som er morselskapet og som står bak 14 lignende parker rundt om i landet, og Gillebo og de øvrige eierne er franchisetakere.

Hvordan ble så Runar Gillebo og kona Haldis Engdal Gillebo, som er bosatt i Hemne, en del av teamet og eierne? Jo, begge er for det første født og oppvokst i Halsa. Og så har Runar, sammen med Lars Botten, hatt et flerårig engasjement i den årlige Retrofestivalen som arrangeres på øya.

— Jeg ble spurt om å delta, og sa ja. I 2016 starta vi planlegginga. I mai i år åpna vi. Campingen og klatreparken, som er separate virksomheter, utfyller hverandre, så dette er en vinn vinn-situasjon, sier han.

Beinhard på sikkerhet

Tilbudet er nytt i sitt slag i regionen. De nærmeste parkene er i Trondheim i den ene retningen, i Valldal på Sunnmøre i den andre.

— Selv om parken i utgangspunktet er en familiepark, passer den også godt til andre unge og voksne, samt til skoleklasser og bedrifter. Vi har hatt teambuilding her, samt bursdagsgrupper og utdrikningslag. Vi har også hatt 70-åringer her, forteller Gillebo.

Men det er primært høyden på personen som er avgjørende. I klatreparken er det disse kriteriene som må oppfylles. Ingen under 80 centimeter får delta, neste steg er 1,10 meter, og høyeste minimumshøyde er 1,40 meter. Det er også disse «høydekategoriene» som bestemmer hvilke løyper du kan delta i. Dette er driverne beinharde på. Løypene, som utelukkende har fuglenavn, har fem ulike vanskelighetsgrader; lett, utfordrende, krevende, heftig og råkult!

— Dette handler om det aller viktigste vi holder på med, nemlig sikkerhet. Og vi har nærmest en garanti for at dersom alle bruker riktig sikkerhetsutstyr, bruker det riktig og tilpasser adferden, så skal det ikke skje ulykker her, sier Gillebo.

21,5 meter rett ned

Likevel har noen syntes det har sett litt skummelt ut.

— Jeg har sett skeptiske bestemødre her, ja. Det vi har opplevd noen få ganger, er at folk som føler de har kommet for høyt over bakken må fires ned.

Hva som er mest «skummelt» blir selvsagt opp til den enkelte å bedømme, men zip-lina på 280 meter som går over hele campingplassen, ser nå riktig så spektakulær ut. Det samme gjelder quick-jumpen, der du lar deg falle 21,5 meter rett ned fra et landlig stupetårn.

— Men den er heller ikke så farlig som det kan se ut til. Du har fritt fall i 2,5 meter, deretter bremses farten gradvis på vei nedover.

Kan kurere høydeskrekk

Til neste sesong er en rød klatreløype under planlegging. Den vil inneholde mange spektakulære hinder som garantert vil oppleves heftige for mange.

ST får tilbud om å prøve noen av løypene, men avstår av høydeskrekkmessige årsaker. Runar Gillebo har forståelse, men mener det er mulig å kurere en slik «diagnose».

— Det er kommet folk hit som har kurert høydeskrekk. Vi mener bestemt at det er mulig. Men det må selvsagt bli opp til den enkelte å avgjøre, sier Gillebo, som har lagt foreløpige planer om å åpne 2019-sesongen til påske.

Så har du ikke anledning til å besøke en alpinbakke, er det altså fullt mulig å sette utfor her på Valsøya...

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300