Olga fra Polen starter NordPolen

En ny liten blomst i orkladalførets bedriftsflora så dagens lys på Løkken denne uka.

Monika Brzozowska (t.v.) er en av de som vil benytte seg av NordPolens tilbud. – Veldig bra å få hjelp til språk, mener hun. Her sammen med Olga Ucinska. 

Pluss

Olga Irmina Ucinska er opprinnelig polsk. Det nye firmaet NordPolen er hennes baby. Denne uka inviterte hun til åpning i underetasjen på Pensjonisthuset på Løkken. Ideen har ligget der i lang tid, men som småbarnsmamma ville Olga ha oversikt og kontroll på arbeidsmengde og inntekt fra den ene måneden til den neste.

Olga har jobbet som lærer i Meldal i flere år, både ved Løkken Verk Montessoriskole og Meldal barne- og ungdomsskole.

– Her skal vi ha språkkurs. Ikke så stor plass, men det blir flere kurs, lover Olga. 

 

I ukjent farvann

Men nå var altså tida kommet for å kaste seg ut i det ukjente:

- Ja, nå skulle det skje, smiler en glad Olga Ucinska.

- Foretaket mitt heter spøkefullt NordPolen, og ble etablert som en bedrift som tilbyr både språkhjelp og integreringshjelp i vårt område. Tilbudet er ikke bare til polakker, selv om jeg synes at det er fint at moderlandet mitt kan synes i foretakets navn. Den store ambisjonen på sikt er å kunne hjelpe andre på vei inn i det flotte norske fellesskapet - kanskje gjennom hjelp til norsklæring og deretter større trygghet under arbeidssøking. Jeg har allerede kunder som ønsker hjelp i forbindelse med noen enkeltoppdrag, for eksempel utfylling av et skjema, hjelp til å gjennomføre en telefonsamtale eller oversetting av en nettside. Likevel er det overraskende mange som rett og slett ønsker å lære mer norsk. Jeg er derfor veldig glad for å kunne ha både et eget kontor og et lite undervisningsrom til disposisjon, sier Olga og byr på en liten omvisning i de små, men hyggelige lokalene.

Ble fort Løkken-bygg

Olga tar smilende imot på kontoret. 

Olga Ucinska er bare 28 år gammel, men har rukket mye. Hun kom til Norge og Bergen for å fortsette studier i norsk språk og litteraturvitenskap som hun hadde startet på hjemme i Polen.

- Nå har jeg bodd på Løkken Verk i flere år. Her har begge mine barn, Julia på snart sju år og Emil på snart fire, bodd så lenge de har levd. For ett år siden ble jeg samboer med Lasse fra Sunnmøre. Vi trives godt på Løkken, hele gjengen, sier Olga på sitt åpne vis.

- Du lærte norsk utrolig fort da du kom til Norge. Hvordan klarte du det?

- Jeg har alltid vært språkinteressert og hadde det derfor relativt lett, mener hun.

- Mange synes det er vanskelig å lære norsk. Hva kan du si til dem?

- For å lære norsk tror jeg at kontakt med andre mennesker har en avgjørende betydning. Da jeg bosatte meg på Løkken, høygravid og uten jobb, kunne jeg ikke vente med å snakke norsk til jeg kunne jobbe, og dermed ha daglig omkang med kolleger. Som nybakt mamma oppsøkte jeg de treffpunktene jeg klarte å finne, for eksempel babysang, babysvømming og kirkekaffe. Litt senere begynte jeg å delta på politiske arrangement i tillegg. Det å kunne treffe andre og oppleve felleskap har fått norsken min til å blomstre fortere.

Støtte hos familie og venner

- Jeg fikk tidlig gode venner på Løkken og i Meldal, og de bør få mye av æren for at jeg i dag føler at Norge og Løkken er mitt og mine barns hjem. Møteplasser og rause mennesker er det som skal til for at også språket skal få utvikle seg, sier en klar og bestemt Olga Ucinska.

De fleste av kundene hennes er privatpersoner. Hun ser at det kan være et stort potensial i bedrifter som mulige oppdragsgivere i framtida, men har ikke markedsført seg opp mot bedriftsmarkedet ennå.

- Det er mye jeg må lære meg! Jeg er heldig som har fått så god hjelp og så positiv respons allerede nå. Jeg er forberedt på å jobbe en del med bedriftsutvikling fremover, men motivasjonen er stor når en har skapt arbeidsplassen sin selv.

Mange av gjestene på åpningsdagen kvitterte på velkomsttavla. 

Slippe kontrollen litt

Muligheten til å kunne satse på sin egen drøm og gjøre noe meningsfylt som hun har drømt om lenge, gir mye positiv energi, synes Olga. Hun vil gjerne fortsette med de tingene de fleste gjør på fritiden - med barna, på dugnader og ellers - samtidig som hun skal utvikle bedriften min.

- Ei travel framtid, kanskje?

- Det blir kanskje travelt, men jeg har gledet meg lenge til dette, og den støtten jeg føler både fra både samboeren, familien ellers, vennene og sambygdingene gir meg mye mot til å slippe kontrollen litt - og bare gå for det, sier en optimistisk eier og leder av NordPolen, Olga Irmina Ucinska.

NordPolen er et sted der utenlandske innbyggere kan få hjelp både til å lære norsk og få praktisk språkhjelp i hverdagen.