Ukeslutten:

Inn i nasjonal talerbank

Inga Dalsegg kan ikke bare male. Nå ligger hun også i basen til Talerlisten der vi kan velge mellom de dyktigste foredragsholderne i landet.

Inga Dalsegg 

Pluss

Hva er Talerlisten?

– Det er en nettportal som formidler og hjelper arrangører med å finne de rette kursholderne, konferansierene, foredragsholderne over hele landet. Den er helt åpen både når det gjelder priser og anmeldelser. Du kan sammenligne det med Airbnb og Tripadvisor. Det blir som et supermarked der du finner alle prisklasser, og kan velge mellom nudler og indrefilet.

Hvordan kom du på denne lista?

– Jeg har en tendens til å være frampå, så jeg søkte og ble faktisk innkalt til audition. Det er jo litt spesielt da vi ikke er så mye på audition i kunstbransjen. Når jeg holder foredrag, ser jeg fort om det fenger. Sjefen for Talerlisten, Nils Apeland, som for øvrig ble kåret til årets kommunikator et år, ble rimelig framoverlent, så jeg kjente det gikk bra. Da han avsluttet med å si at jeg var en fantastisk formidler, fløt jeg ei stund.

Hva er det først og fremst du skal holde foredrag om?

– Jeg har lagt inn tre ting. To foredrag og et kurs. Et foredrag som handler om psykisk helse. Dette å snu negative opplevelser til å bli optimist. Å jobbe seg gjennom vanskelige livserfaringer, alt fra depresjoner og sorg. Det andre er å våge og være seg selv, gå sine egne veger og ikke følge strømmen. I tillegg har jeg lagt inn et kurs i kunstterapi. Dette å male ut alle følelser uten nødvendigvis å kunne tegne. Jeg kommer til å legge ut mer etter hvert. Og jeg jobber like godt på engelsk som på norsk, da jeg har bodd i England i mange år.

Du beskriver deg selv som en arbeidsnarkoman. Hvor går grensa for at det kan bli for mye?

– Det har ikke med antall arbeidstimer å gjøre. Hvis jeg jobber med noe som gir meg energi, går det greit. Men hvis jeg opplever stress, er det verre, ettersom jeg har en diagnose, posttraumatisk stresslidelse, og 25 år erfaring med å være suicidal.

Hvordan skal du balansere mellom Talerlisten og kunsten?

– Det er så enkelt at folk tar kontakt og spør om det passer. Da sier jeg ja eller nei. Det er stor forskjell om det er i nærområdet. Dette blir som et galleri. Nå ligger jeg i en database sammen med 600 andre, og det er umulig å si hvor mye det blir. Som selvstendig næringsdrivende, så står jeg ganske fritt.

Hva leser du for tida?

– Ei fantasybok, The name of the wind av Patrick Rothfuss. Jeg leste ei bok på veg nedover til audition i Oslo, og måtte kjøpe ei ny bok på veg oppover.

Hva gjør du i helga?

– Jeg har nettopp bestemt at vi drar på hytta i Rindal. Der skal jeg faktisk koble litt av, blant annet med en fjelltur.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

– Det er veldig snevert og sært. Det er at katta mi, Frøya, har 19-årsdag neste helg. Det er de nære ting som teller, vet du. Da skal ei venninne fiske et fiskemåltid til henne. Frøya har ellers nettopp bestått seniorkontrollen hos smådyrveterinæren på Orkanger. Hun har høyt stoffskifte, men så lenge hun får medisinen sin, går det bra.