Beskyldt for blod og vold

For tredje gang er kunstneren Inga Dalsegg blokkert på Facebook. Denne gangen på grunn av forsidebildet på kalenderen for 2020 som viser ei dansende kvinne i rød kjole.

Inga Dalsegg mener hun har malt ei dame som danser så energisk at kjolen blir ei sky av rødt. For Facebook ble bildet for grovt. 

Pluss

– Jeg kunne aldri drømt om at dette bildet kunne tolkes som voldelig, sier en oppgitt Inga Dalsegg som opplever at Facebook har fjernet hele kalenderen fra butikkdelen hun har på Facebook.

– Det er ganske fortvilt da vi er midt i sesongen for å selge kalendere. Når Facebook fjerner kalenderen fra Facebook-sida mi, er det vanskelig å selge, sier Dalsegg.

I energisk dans

Gjennom flere år har Inga Dalsegg hatt godt salg på kunstkalenderne som til sammen inneholder 13 bilder med omslagsbildet. For 2020 valgte hun et forsidebilde av ei dame i rød kjole i en svært energisk dans. Hun opplevde enorm respons på maleriet da det første gang ble lagt ut for salg, og det var etter ei svært nøye vurdering at hun valgte nettopp dette bildet til omslagsbilde på kalenderen.

Inga Dalsegg mener hun har malt ei dame som danser så energisk at kjolen blir ei sky av rødt. For Facebook ble bildet for grovt. 

 

– Forsidebildet er gjerne innsalget av kalenderen. Etter å ha hatt relativt nøytrale bilder i noen år, valgte jeg denne gangen et bilde med mer energi. Jeg kunne aldri drømt om å havne i en slik situasjon, sier Dalsegg som har kalt bildet for Explosion of Energy.

Sky av rødt

Overraskelsen var stor da hun oppdaget at kalenderen var kastet ut av nettbutikken på Facebook. Hun hadde lagt ut tre bilder fra kalenderen; et eventyrmaleri, et bilde av ei katte, og forsidebildet som viser at det faktisk handler om kalenderen for 2020, samt bildet av ei dansende dame i en flammende rød kjole.

– Det tok lang tid før jeg skjønte problemet. Her er det katter, hender osv., hva er det Facebook anser som for grovt?

Ut fra beskyldningen om vold, forsto Dalsegg etter hvert at det måtte være forsiden av damen som danser så levende og energisk slik at kjolen blir til en sky av rødt.

– Dette maleriet som jeg har ment som energisk og levende, tror altså Facebook-sensuren er blod og vold, ler hun oppgitt.

Kastet ut av Facebook

Dette bildet som viser en pupp i silhuett, ble for grovt for Facebook. 

 

Så er det ikke første gang at Inga Dalsegg er blokkert fra Facebook. To ganger tidligere ble hun kastet ut av Facebook. Den ene gangen på grunn av en pupp i silhuett.

– Brystvorta var ikke synlig en gang, sier hun.

Andre gangen var det en glassbrikke med bildet av ei dame som ligger i badeskum i et badekar.

– De skjønner vel at hun ligger naken i badekaret da. Jeg synes det hadde vært snodigere om hun hadde badet med klærne på, sukker hun.

 

Avviser klagen

Ved disse tilfellene var hun kastet ut fra Facebook i tre dager. Nå ser det derimot ikke ut som at det er håp for at kalenderen hennes kommer gjennom sensuren igjen, selv om hun har sendt inn klage og begrunnelse om at hun mener bildet er avvist på feil grunnlag.

– Hva får du til svar?

– Jeg får til svar at klagen er avvist der de viser til retningslinjene sine om at de ikke selger varer og tjenester for voksne som er seksuelt stimulerende eller porno og vold. Mine forklaring om at dette er et maleri av noen som danser, går i alle fall ikke igjennom.

Fri for vold, blod og drap

Men kalenderen for 2020 er allerede i hus, og hun garanterer at den er helt fri for vold, blod og drap, til tross for heftig sensur.

– Jeg har alltid malt mye følelser, men aldri malt noe voldelig og med aggresjon, sier hun.

Hun må tilbake til slutten av 1990-tallet da hun malte bilder med blod i forbindelse med ei utstilling med bilder som var relatert til drapet av tvillingsøstera Elin som ble drept.

– Hva gjør du nå?

– Jeg håper inderlig at folk forstår at jeg har kalender i år også. Det er mange som har kjøpt kalendere tidligere, og som samler på dem. De finner dem bare ikke på Facebook, men jeg sender dem gjerne, sier Dalsegg som ikke vil bruke mer energi på å henvende seg til Facebook.

– Det skal ikke være lett, avslutter hun.