Det startet med en gave fra de ansatte ved Orkel

Eva Solstad vil ha din hjelp til å glede andre

Eva Solstad går en meningsfylt adventstid i møte. Det blir mye pakking av julegaver i ukene som kommer. 

Pluss

Eva Solstad ved frivilligsentralen på Orkanger sto tidlig opp fredag morgen. Hun skulle på black friday. Men mens mange bruker denne dagen til å kjøpe ting man egentlig ikke har bruk for, var Solstad på handel for å kjøpe gaver til barn og voksne i Orkdal som kanskje ikke får så mange pakker under treet.

- Det er mange barn i Orkdal som lever i familier som kan betegnes som fattige, sier Solstad.

Gave fra Orkel-ansatte

En dag like før jul i fjor troppet Per Helge Weiseth fra Orkel opp i frivilligsentralens lokaler på Orkanger. Han kom for å overrekke 25 000 kroner, som var en gave fra de ansatte ved den tradisjonsrike bedriften på Fannrem.

Per Helge Weiseth fra Orkel fikk en varm takk av Eva Solstad (t.v.) og Siri Belsvik ved frivilligsentralen da han like før jul i fjor kom med en sjekk på 25 000 kroner fra de ansatte ved Orkel. 

De ansatte har i mange år valgt bort egen julegave fra firmaet, for å stedet å gi en gave til et godt formål. Gaven i 2018 gikk til frivilligsentralen.

- Vi ønsker at pengene skal gå til noe som kommer den enkelte til gode, det være seg enslige, ensomme eller våre nye landsmenn, uttalte Weiseth til ST i forbindelse med overrekkinga av den rause gaven.

Fra foreldrene

Når de ansatte ved Orkel går inn i jula - ett år etter at de ga bort julegaven «sin» til frivilligsentralen - kan de gjøre det i forvissning om at mange store og små får en annerledes og bedre julekveld.

- Vi fant ut at vi ønsket å bruke pengene fra de ansatte ved Orkel til å glede dem som ikke har så mye. Vi vil kjøpe inn gaver - både leker og mer praktiske ting - og pakke dem inn. Og så vil vi sette på en til og fra-lapp der for eksempel mor eller far kan skrive at gaven er fra dem. Det er noe av stasen - for det er en del foreldre som ikke har råd til å kjøpe ordentlige gaver til barna sine. Og for at det skal være både nyttig og artig, kan det hende vi pakker inn en leke sammen med for eksempel ullundertøy.

Samarbeid med kommunen

Solstad forteller at mottakerne av gavene er valgt ut i samarbeid med ulike instanser i kommunen, som for eksempel Nav, psykisk helse, barneverntjenesten og flyktningtjenesten.

- Det er de som har oversikt over hvem som vil ha glede av å få disse gavene, sier Solstad.

Black friday ble derfor en gyllen mulighet for å få mest mulig ut av pengene fra Orkel-arbeiderne.

Fredag dro Eva Solstad på black friday-handel, for å få mest mulig ut av pengene fra de Orkel-ansatte. 

- Dette er jo en fin måte å bruke black friday på, for nå kan jeg bruke tilbudene slik at vi kan gi bort enda flere gaver - og gaver som er av en god kvalitet.

Ber folk stikke innom

Solstad ber samtidig Orkdals befolkning bidra, dersom de har lyst til det.

- I tillegg til «Orkel-gavene», ønsker vi bidrag fra befolkninga. De kan komme innom frivilligsentralen, som er åpen stort sett hver dag. De kan merke gavene med for eksempel «voksen dame», «voksen mann», «barn» - og kanskje angi sånn cirka aldersgruppe.

- Tenker du på noen spesiell prisgruppe?

- Nei, det er tanken som teller. Det var nylig innom ei dame som spurte om det var interessant med hjemmestrikka tøfler, og det er jo kjempefine gaver. Jeg gleder meg til adventstida, for det er så mange som har behov for hjelp. Og skulle det være noen butikker som ønsker å donere noe, så er det bare å ta kontakt med meg.