Skal skjære opp banedekket og ta en titt under

Skadene, hvor de svarte gummikulene legger seg i krateret, på den ene kunstgrasbanen i Idrettsparken på Orkanger er omfattende. Anleggseier IKAS innser at noe må gjøres raskt med banen.  

Den skadde banen var definitivt tema på møtene, ja.

Are Hilstad
Pluss

- Målet er å få gjort noe så fort som mulig, sier Are Hilstad.

Varaordføreren i Orkland kommune ble i mars i år på generalforsamlinga i IKAS, valgt som ny styreleder. Han overtar vervet etter Svein Henry Berdal og Kai Roger Magnetun.

LES OGSÅ: IKAS haster ikke: - Det er ikke noe som brenner ennå

Det er allerede holdt to styremøter i IKAS siden generalforsamlinga. Og ifølge Hilstad var skadene på den ene kunstgrasbanen i Idrettsparken på Orkanger et sentralt tema på begge.

- Den skadde banen var definitivt tema, ja. Banen og skadene er slik jeg forstår det, verre enn noen gang, sier han.

Setninger i grunnen

Problemet er kraftige setninger i grunnen under banen. Slik har det vært i flere sesonger. Dette medfører at banedekket blir ujevnt og ruglete på flere steder, noe som i verste fall kan føre til skader under aktivitet. Og banen nærmer seg så dårlig kvalitet at det også kan bli vanskelig å leie den ut - og dermed få leieinntekter.

Planen er å skjære opp banedekket for å få et bedre bilde av hva som skjuler seg i grunnen - under kunsgrasdekket.

Setningene i grunnen er så store enkelte steder at det er stor risiko for blant annet overtråkk og skader.  

- Vi må få fagfolk til å se på dette, analysere hva som bør gjøres, og deretter komme med kalkyler hva reparasjonsarbeidet vil koste, sier Hilstad.

Nye spillemidler i 2024

Nylig ble nytt kunstdekke ferdiglagt på Orkla Sparebank stadion på Fannremsmoen. IKAS hadde et håp om at ekspertene fra Haugesund-firmaet Sport Surface som var der, også kunne stikke innom å kartlegge den skadde banen i Idrettsparken. Dette skjedde imidlertid ikke.

LES OGSÅ: OIF og Orkla må ut med 75 000 kroner ekstra

En utfordring er også at banen som ble anlagt i 2014, er berettiget til nye spillemidler etter ti år: Hvor mye arbeid og penger skal brukes nå, sett opp imot at banen likevel kanskje skal oppgraderes i 2024?

- Men slik banen framstår nå, må det uansett gjøres noe. Og det må skje før vinteren, slik at vi får leid den ut (leieinntekter), sier Hilstad.

- Når som helst

- Når vil det skje noe der nede?

- Så fort som mulig, og når som helst, svarer den nye styrelederen i IKAS.

Med andre ord: Noe er på gang, men man har foreløpig ikke oversikt over hva som må gjøres, når arbeidet starter, eller hvor mye det vil koste.

LES OGSÅ: – OIF og Orkla samarbeider godt

IKAS er en samarbeidsavtale som ble inngått mellom Orkanger IF, Orkla FK og Orkdal kommune etter at kunstgressbanene i Parken sto ferdig. Den gjør at klubbene eier 40 prosent hver i de to store kunstgressbanene i Idrettsparken, mens Orkdal kommune eier 20 prosent.

Det er banen nærmest Oti-sentret i Idrettsparken som er plaget med voldsomme setninger i grunnen.  

Den omstridte IKAS-avtalen ble inngått etter at Orkdal kommune og flere sentrale sponsorer forlangte at Orkanger IF og Orkla FK ble enige om en ny avtale for å utvikle Idrettsparken. Etter en rekke møter mellom klubbene ble til slutt IKAS-avtalen fremforhandlet.