Testamenterte 300 000 til OIF

Pengene skal gå til flerbrukshuset i Idrettsparken.

Jon og Wanda Bakk – her sammen med Aase Bach (t.h.). Bildet er tatt under Orkangerdagene i 2000.  Foto: OIF

Sport

Orkangermannen Jon Bakk (1942–2016) hadde et ønske før han døde i fjor, og det var å gi en gave til det lokalsamfunnet han vokste opp i på 40, 50 og 60-tallet, nemlig Orkanger.

Går til flerbrukshuset

Valget falt på Orkanger IF og i samråd med enken Wanda skal pengegaven på 300.000 kroner øremerkes finansiering av flerbrukshuset på Nedre Rømme.

- Dette er en fantastisk gave. Vi er veldig takknemlig og skal sørge for at Jon Bakks gave blir synlig på en plakett i flerbrukshuset der også andre store gaver og støtte skal blir gjort kjent, sier OIF-leder Geir S. Knutzen i en epost som er sendt til Avisa ST.

Var god fotballspiller

Jon Bakk døde i 2016, 74 år gammel. Han vokste opp på Orkanger og ble raskt en del av det aktive fotballmiljøet i Orkanger Idrettsforening.

- Jon var en god fotballspiller, god teknisk og var med i OIF helt opp til guttespiller. Da hadde han kommet langt opp i tenårene og reiste til Stavanger for studere, forteller søskenbarna til Jon, Jan Erik og Tor Bach.

Jon Bakk var sønn av Olaf Bakk. Olaf var en av brødrene Bach(kk) som var legendariske i idrettsmiljøet den gangen det var mange idrettslag på Orkanger. Olaf skrev som den eneste av foreldre og søsken etternavnet med to k’er – derfor litt ulik skrivemåte. De tre brødrene Torleif (Knollen), Olaf (Laffen) og Håkon (Håkken) var alle habile fotballspillere. De hadde sin oppvekst i Kåres gate 39. Olaf flytta med familien til Orkdalsveien 31, der hvor advokat Fossvoll i dag holder til. Her hadde Jon sin oppvekst. Brødrene Bach(kk) var aktive i idretten samtidig som en annen idrettslegende på Orkanger, Otto Elnæs.

- Jon gikk i fotsporene til faren sin på fotballbanen. Han spilte på samme lag som meg, sier Jan Erik Bach, som minnes ei artig tid der de oppnådde mange gode resultater.

Var med på mesterlaget

På OIF-kontoret på Orkanger er det tatt vare på flere diplomer og en av dem er fra seieren i kretsmesterskapet i fotball smågutter 1956. Både Jon og Jan Erik var med på mesterlaget. På diplomet er hele laget gjengitt: Jon Bakk, Harald Wåtland, Jan Erik Bach, Erik Ofstad, Lars Holm, Kjell Klukstad, Lars Mælen, Per Kjøren, Bjørn Opphaug, Jomar Snildahl og Angrim Reitan.

Etter studier og eksamen fra mellomteknikeren i Stavanger, returnerte Jon Bakk til Trøndelag og ble sivilingeniør ved NTH i Trondheim. Dette førte Jon inn i en lang karriere som ingeniør i oljebransjen. En periode jobbet han i Frankrike, men bosatte seg etter hvert i Stavanger der han kjøpte hus sammen med kona Wanda. Wanda Bakk er fra Polen, og sammen eide de også hus i Potsdam.

Da Wanda ble enke i fjor, bestemte hun seg for å flytte tilbake til Potsdam. I forbindelse med at hun nå flytter fra Norge, har Wanda bestemt seg for å overrekke den flotte testamentariske gaven til OIF etter ønske fra Jon.