Sekstimersløp til bjelleklang

Geir løp 73,5 kilometer på de seks timene.

Ekteparet Bjørg Sæther og Geir Vagstein fra Gausdal sørget for bjelleklang på Kølmoen.  Foto: John M. Myrhaug

I dag visste jeg at når jeg var ferdig med maratondistansen, gjensto det enda tre timer.

Geir Hansen
Sport

- Jeg har det ikke særlig godt akkurat nå, sier Geir Hansen, få minutter etter sluttsignalet for tidenes andre 6-timersløp i regi Meldal idrettslag.

Han er stiv og støl i kroppen når han kommer gående inn på Kølmoen stadion like ved Meldal sentrum.

Geir Hansen fra KIL ble beste lokale deltaker med en andreplass i herreklassen.  Foto: John M. Myrhaug

- Jeg er lemster, sier han.

47 kvinner og menn stilte til start. Alle havnet på resultatlista, men noen måtte gi seg underveis. Noen måtte enten bryte fordi de var utmattet, eller de hadde på forhånd bestemt seg for «bare» å fullføre helmaraton på 42,2 kilometer.

Geir Hansen var debutant i 6-timersløpet, som også kalles ultraløp.

Kyrksæterøra-Børsa

Samtlige deltakere starter samtidig, og de avslutter samtidig. Men da på forskjellige steder i den to kilometer lange løypa fra stadion, rundt barne- og ungdomsskolen, inn på to fylkesveier og tilbake til stadion. Løpet er slutt når det lyder et høyt sluttsignal etter eksakt seks timer. Der må løperne stå inntil funksjonærer med måleutstyr kommer for å måle opp eksakt antall meter.

Geir Hansen tilbake la en distanse som om han skulle ha løpt hjemmefra på Kyrksæterøra til Børsa. Det er ikke noe rart at kroppen ikke fungerer optimalt.

Geir Hansen med en optimistisk hilsen til fotografen underveis i løpet.  Foto: John M. Myrhaug

- Når jeg kommer hjem nå, så havner jeg på sofaen. Men jeg må gå en tur på søndag. Jeg regner med det tar fire til sju dager før et slikt løp er ute av kroppen og jeg er «normal» igjen, sier den topptrente friidrettsutøveren fra Kyrksæterøra idrettslag.

Se flere bilder her:


Maraton + tre timer

Siden dette både var et 6-timersløp og maraton, ble også maratontida mål. Hansen kom inn på tida 3.08,57.

Vinneren av herreklassen ble Stian Fjellestad fra Romerike Ultraløperklubb. Han løp 77,1 kilometer i løpet av de seks timene, og fikk en maratontid på 3.05,41.

Vinner av herreklassen ble Stian Fjellstad fra Romerike Ultraløperklubb.  Foto: John M. Myrhaug

- Jeg har løpt cirka 15 maraton tidligere. I dag visste jeg at når jeg var ferdig med maratondistansen, gjensto det enda tre timer, sier Hansen.

- Hvordan følte du deg underveis?

- Det gikk bra fram til 36 kilometer, det gikk det tyngre og kroppen lystret ikke helt.

Komplett resultatliste ser du her (ekstern lenke)

Roser arrangementet

Kjersti Ervik fra Malvik, men som ikke representerer noen klubb, vant kvinneklassen. Hun løp 64,3 kilometer i løpet av de seks timene. Maratontida var på 3.46,06.

Kjersti Ervik vant kvinneklassen. Her sammen med svigersønn Aleksander Sæther, og døtrene Kristin Ervik Raanes og Ida Ervik Raanes.  Foto: John M. Myrhaug

Hun hadde med seg sin egen heiagjeng.

- Jeg har med meg mine to døtre og en svigersønn. De var til god støtte, sier Ervik, som deltok for første gang på 6-6-timersløpet i Meldal.

- Ei kjempefin løype, sier hun.

En som måtte gi seg etter vel 38 kilometer, var Lars Erik Brecke. Selv representerer han ingen klubb, men kom til Meldal for å delta sammen med en kompis som løper for Romerike Ulstraløperklubb.

- Det sa stopp på grunn av en skade i en legg. Har du en skade under et sekstimersløp, er du sjanseløs, sier Brecke, som imidlertid fikk god tid til å se og føle atmosfæren på Kølmoen.

Lars Erik Brecke måtte bryte, men fikk med seg den gode stemninga på stadion.  Foto: John M. Myrhaug

- Det er et kjempebra løp og arrangement, og en sånn positivitet. Det er fint stemning har der alle heier på alle. Jeg liker også godt løypeprofilen. Det er litt variasjon med få høydemetersforskjeller og korte runder, sier Brecke.

Fra 21 til 75 år

Arne Berg var både deltaker og arrangementsansansvarlig. Etter vel tre og en halv time, ble han bare det siste.

Arne Berg var både arrangør og deltaker. Etter tre og en halv time ble han bare arrangør.  Foto: John M. Myrhaug

- Jeg måtte gi meg etter vel femti kilometer, forteller Berg.

En av de tingene han synes er mest positivt, er at alle passerer mål samtidig.

- Det gjør de i den forstand at de stopper der de er når signalet går etter seks timer. Det er ingen forskjell på harene og skilpaddene. Og alle går gjennom de samme mentale krigene underveis, sier Berg, som samlet mange i eliten i denne litt «smale» idrettsgrenen.

Simen Hårstad (fremst) fra Rennebu tok sjetteplassen. Bak ser vi Ole Arne Eiksund fra SK Vidar.  Foto: John M. Myrhaug

- Vi hadde løpere av topp internasjonal klasse og vi hadde maratondebutanter. Vi hadde godt trente og vi hadde mindre trente. Yngstemann på 21 år passerte maraton få minutter foran feltets eldste på 75 år. Her deltar løpere fra så å si hele landet, sier Berg.

Kom fra Gausdal

Et hørbart eksempel på det, var ekteparet Bjørg Sæther og Geir Vagstein fra Gausdal. De stilte med kubjeller og skapte skikkelig liv inne på stadion.

- Vi er her for å heie på dattera vår Kari Vagstein, forteller Bjørg, og kan til slutt konstatere at Kari tok 14. plassen i kvinneklassen etter å ha løpt vel 44 kilometer.

Kyndig speaker og et godt oppdatert leksikon på to bein, var Eivind Anshus fra Rindal, som loset oss gjennom løpet slik at alle til enhver tid var godt oppdatert om både tider og løpere.

Kjell Olav Berg (til venstre) og Arne Nielsen teller runder, mens Eivind Anshus oppdaterer publikum.  Foto: John M. Myrhaug

Om det blir 6-timersløp igjen neste år? Det har arrangøren satt et spørsmålstegn bak foreløpig.