En glad debutant

Han smiler over hele ansiktet når han forteller om opplevelsen av å debutere for Rosenborgs eliteserielag. Pål André Helland håper nytrener Erik Hamrén ønsker å satse på han i framtida.
Sport

– Det var mildt sagt veldig artig, sier 18-åringen fra Kyrksæterøra etter at han fikk et kvarter på banen i fredagens treningskamp mellom eliteserielagene til Rosenborg og Bodø/Glimt – hvor RBK vant 8–0.


Han reiste til Abrahallen med en plan om å se Roar Strand & Co. i aksjon før han selv skulle trene med juniorlaget. Andre omgang hadde så vidt startet da materialforvalter Harald Sunde kom bort til han og ba han skifte om og sette seg på benken. Kanskje ville han få spille. Først måtte Pål André forsikre seg om at det ikke var fleip. Deretter tok det ikke mange sekundene før han hadde fått på seg spillerdrakta.


– Jeg tok meg ikke akkurat god tid på å skifte om, nei, smiler han.


Junioren rakk knapt å sette seg på laglederbenken før han fikk beskjed om å varme opp. Pulsen steg raskt noen hakk, og det var en spent ung kar som gjorde seg klar til debuten. Kvarteret før slutt byttet han med kaptein Roar Strand, og ble flyttet ned som midtstopper. Selv om Pål André vanligvis spiller på midtbanen og i angrep, synes han det var greit å bli plassert i midtforsvaret ettersom Bodø/Glimt ikke spilte seg til så mange sjanser.


– Derfor fikk jeg roe ned og bruke tid med ballen. Jeg fikk en god opplevelse ved den første involveringen med ball, og det ga selvtillit, sier han til ST.


Hemnværingen er ikke blitt tatt opp i A-stallen, men skal trene med førstelaget utover vinteren. Målet er å få en plass i troppen i løpet av sesongen, og han er spent på hvordan det blir når nytrener Erik Hamrén begynner 1. juni. Svensken var på plass da Pål André fikk sin debut.


– Artig at han var der, selv om jeg ikke vet om han la mye vekt på at jeg kom inn. Men jeg har hørt at han ønsker å satse på unge trøndere, og han virker både folkelig og jordnær.


Trond Henriksen, Erik Hoftun og Trond Nordsteien har ansvaret som trenere fram til Hamrén er på plass, og trioen ga Pål André gode tilbakemeldinger etter innhoppet.


– De sa jeg var rolig med ball og at jeg kom godt fra oppgaven. De var fornøyd, smiler den ferske 18-åringen, som ble myndig 4. januar.


Han er en av landets beste fotballspillere i sin årsklasse, selv om han har møtt mer motgang enn de fleste andre. I perioder har Pål André vært forfulgt av skader. Sommeren 2006 ble han satt ut av spill i flere måneder etter at han brakk venstre leggbein.


I november i fjor pådro han seg brudd i det såkalte båtbenet, som går tvers over foten. Bare to uker er gått siden han kom tilbake etter en leddbåndsskade, og i tillegg har han slitt med ryggproblemer og astma og allergi.


– Jeg måtte jobbe hardt i jula, og jogget mye. Derfor var kondisjonen god da jeg endelig kunne spille fotball igjen. Nå håper jeg å ha fått min dose med skader og sykdom for en lang periode. Jeg har sagt det før også, og håper virkelig det skal gå bra framover nå.


Pia Johansen