Faks Trym har så langt i karrieren vært en spåmann. Trener, medeier og kusk Monika Fremstad vet egentlig aldri når han vil galoppere. Det eneste hun vet, er at sjansen for galopp er stor. Men hesten er så god at han gjerne vinner løp bare han holder seg til én galopp.

Og det gjorde Faks Trym på Varig Orkla arena søndag. Femåringen, som eies av «Stall Faks Gutta» hvor Bjørn Magne Oddli og Anne Skjevik fra Fannrem er med, galopperte inn mot siste sving, og man skulle dermed tro at løpet var over. Det er nemlig ikke enkelt å «reparere» en galopp såpass seint i løpet.

Men Faks Trym fant travet relativt raskt, og etter en langspurt i overlydsfart, klarte Fremstad og Faks Trym å ta igjen ledende Solør Jo kort før mål.

Ni seirer

Dermed kunne Faks Trym bokføre sin 9. seier på totalt 37 starter i karrieren. Tar man også med at hesten i tillegg har åtte andreplasser og én tredjeplass, pluss at hesten har tjent nesten 330 000 kroner, kan en trygt slå fast at dette er en hest langt utenom det vanlige. Uten alle galoppene ville hesten trolig stått med det dobbelte i grunnlag.

– Vi har slitt med å finne balansen helt. Og med dagens galopp, er det mye som tyder på at vi ikke er helt i mål ennå. Det er bedre at han galopperer tidlig i løpene, da det vil gi oss mer tid til å ta igjen det tapte. Men i dag klarte han det allikevel, og det gikk utrolig fort nedover opplevet. Dette er en utrolig god hest som jeg setter veldig høyt, kunne Fremstad, som har gjort alt med hesten siden den skulle kjøres inn, fortelle fra seremoniplass.

Lekte seg

Familien Mogset og deres Pave-hester er gjerne synonymt med seier. Søndag var det fire år gamle BB Pave Faks som skulle forsvare familiens ære. I likhet med Faks Trym, har BB Pave Faks hatt en lei tendens til å galoppere. Men femtepremien på 1.26,9 i fjorårets kriteriefinale, vitner om en enorm kapasitet og talent, bare han styrer unna galoppen.

BB Pave Faks og Thomas Mjøen lekte seg til seier søndag. Foto: Arkivfoto

Og det gjorde han søndag. Med Thomas Mjøen i sulkyen virket den nyblivne fireåring stødig som fjell, og nærmest lekte seg inn til seier, den fjerde i karrieren.

Råsterk Bjerke-seier

Samboerparet Paul Inge Høiseth og Pia Kvernrød fra Eggkleiva har en flott hest i fem år gamle Kashmina BR, som trenes av Kristian Malmin. Under forrige tirsdags V75-omgang på Bjerke, var hoppa gjort til nestfavoritt, og innfridde til fulle, og vel så det. Med Malmin i sulkyen ledet hoppa fra start til mål, og landet på den sterke kilometertida 1.13,3.

Dette var hoppas fjerde seier på 20 forsøk i karrieren, en karriere som så langt har innbrakt 215 000 kroner.

Lokale resultater:

1. løp: 4) Danny Delight 1.16,1

2. løp: 2) Runa 1.38,6, 3) Anna Fra Skaråsen 1.37,9

3. løp: 4) Flying Star 1.19,2, 5) Racer Coin 1.19,4

4. løp: 1) Faks Trym 1.29,8g, 5) Jærvsømina 1.32,7

9. løp: 1) BB Pave Faks 1.31,8

10. løp: 4) Øyans Storm 1.33,5