Omikron-varianten er her. Selv om det ennå ikke foreligger forskningsbasert dokumentasjon på hvor smittsom og farlig denne varianten er, tyder meldinger fra Sør-Afrika, hvor varianten først ble registrert, på at den er ekstremt mye mer smittsom en tidligere varianter. Etter å ha ligget på rundt 300-400 nye smittede per dag, opplevde Sør-Afrika i løpet av ei ukes tid med omikron-varianten at smitten økte til nærmere 15 000 per dag. Når det er sagt, kommer det heldigvis oppløftende nyheter om at varianten virker å ikke være farligere enn andre varianter, kanskje heller tvert imot.

Omikron-variantens inntog og erfaringene så langt fra Sør-Afrika, gjør at hele Europa nå skjelver. Årsaken er at denne varianten er ekstremt smittsom, pluss at alt tyder på at to doser vaksine ikke gir særlig god beskyttelse mot smitte. Derfor er det nå satt i gang et løp for å rulle ut en tredje vaksinedose, en såkalt boosterdose, som så langt ser ut til å beskytte ganske godt mot smitte.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Dermed ser det ut til at vi nå kjemper en kamp mot kokka, en kamp som går ut på å få vaksinert så mange som mulig med en tredje dose før den nye varianten skyller over oss som en flodbølge, som Storbritannias statsminister, Boris Johnson, har beskrevet utfordringa som nå står foran oss alle. Mandag varsler også både FHI og regjeringa flodbølgens ankomst, ved å peke på et scenario der vi kan få mellom 90 000 og 300 000 nye smittede per dag.

Derfor haster det med vaksineringa. Og sammenlignet med Danmark og Storbritannia, ser vi at vaksinetakten her hjemme er treg. Utfordringa er ikke tilgangen til vaksine, men tilgangen til nok personell til å gjøre jobben. Danskene har en ambisjon om å få satt 3,5 millioner boosterdoser før jul, mens vi i Norge ikke klarer å nå vaksinemålet om 400 000 doser i uka.

Det betyr at vi må handle raskt før «flodbølgen» når land. Vi har med andre ord litt tid på oss, og vi må derfor samle alle ressurser som kan bidra til å få økt vaksinetakten. Forsvaret, apotekene og alle andre som har relevant helsekompetanse må mobiliseres, slik at vi får frigjort betydelig flere hender til vaksinering. Det er ikke noe alternativ å vente og se. Det vil være det samme som å legge hånda på ei rødglødende kokeplate for å få bekreftet at den er varm.