I mars starter bygginga av den nye Coop Extra-butikken i Børsa. Butikken blir på i overkant av tusen kvadratmeter, samt at det i tillegg skal bygges boliger oppå og rundt butikken. Dette er på alle måter en gladnyhet for Skaun. En ny, stor og innholdsrik butikk vil styrke Børsa som kommunesentrum, mens de nye boligene betyr folketallsvekst og dermed også økt skatteinngang og økte statlige overføringer til kommunen.

Den dårlige nyheten er imidlertid at man blir uten butikk i Børsa i åtte måneder, mens den nye butikken bygges. Coop Nordvest har lenge forsøkt å skaffe til veie midlertidige butikklokaler under byggeperioden, men har nå konkludert med at det ikke lar seg gjøre. Lenge så det ut til at man ville klare å få til ei løsning i kjelleretasjen på rådhuset når den nye brannstasjonen står klar, men av ulike årsaker har Coop landet på at det ikke lar seg gjennomføre.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Verken Coop eller Skaun kommune har ansvar for at det SKAL være butikk i Børsa. Men begge parter bør kjenne på et ansvar, og ta konsekvensen av det. Og her bør kommunen ta et ekstra ansvar. Et tettsted som Børsa har nemlig mange innbyggere som er helt avhengig av en nærbutikk innen gåavstand. Vi snakker om eldre mennesker, og vi snakker om flyktningfamilier som ofte observeres gående med tunge handleposer i hendene, for å nevne noen. De fleste innbyggerne vil selvsagt kunne leve godt med åtte måneder uten butikk, da de kan handle på tur til eller fra jobb. Men det finnes mange som ikke har et alternativ, og de bør ivaretas.

Det er lett å forstå at Coop Nordvest ikke kan drive butikk fra et telt. Men det finnes alternativer til en komplett dagligvarebutikk. Flere steder, blant annet på Orkanger, finnes søndagsåpne butikker, såkalte Brustad-buer på noen få kvadratmeter. En butikk i Brustadbu-format bør det være mulig å få til også i Børsa under byggeperioden, da man her snakker om et areal på hundre kvadratmeter. Et butikkareal på en slik størrelse vil gi plass til nødvendige basisvarer, slik at eldre og andre som er helt avhengig av nærbutikken får et tilbud.

Dette bør kommunen strekke seg langt for å få på plass. Om ikke Coop Nordvest blir med på ei slik løsning tilrettelagt av kommunen, så finnes det kanskje andre kjeder som kan melde seg på.