Vår alles kjære hoppdronning, Maren Lundby, har vært et fantastisk forbilde i mange år. Hun er kanskje den viktigste toppidrettsutøveren Norge noen gang har hatt. Steg for steg er hun blitt verdens beste kvinnelige skihopper. På den måten har hun fått spotlys og kameralinser rettet mot seg. Den posisjonen har hun ikke brukt til å dyrke sitt eget ego. Nei, hun har brukt scenen og mikrofonene til å rette søkelys mot all urett som foregår. Hun har satt på dagsorden uretten ved at kvinner ikke får hoppe i de store bakkene, at herrehopperne får mye bedre betalt for det de gjør. Hele karrieren har hun kjempet for likestilling, en likestillingskamp som er blitt sett og hørt langt utenfor hoppfamiliens grenser.

Men kanskje den viktigste kampen, tar hun nå. Torsdag ble det kjent at hun ikke vil delta under vinterens OL. Hun vil heller ikke delta under vinterens verdenscup. Årsaken er at hun ifølge seg selv er «noen kilo for tung», og hun nekter å presse ned vekta på en usunn og skadelig måte, noe hun måtte ha gjort om hun skulle hatt noe i vinterens OL å gjøre. Og det er ikke slik at hun har latt kiloene renne på som følge av en usunn livsstil. Hun har opplevd at kroppen ikke har respondert på samme måte som tidligere, og derfor havnet i den situasjonen hun er nå.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Med denne åpenheten setter Lundby søkelyset på det som mange vil betegne som galskapen i hoppsporten. Fysiske lover tilsier at vekt har mye å si for hvor langt man flyr. Hoppsporten har gjort grep for å unngå helsefarlig vektpining, blant annet ved å bestemme skilengde etter kroppens BMI. Men alle som har øynene med seg kan se at grepene som er gjort ikke er tilstrekkelige. De beste hopperne eier ikke underhudsfett på kroppen, og flere tidligere utøvere har uttalt at en viktig årsak til at de valgte å legge opp, var kampen mot vekta.

Faktum er at i hoppsporten er kroppens sammensetning helt avgjørende for å kunne prestere i toppen, selv med dagens regler. Derfor kan man dessverre slå fast at hoppsporten ikke er en sunn idrett. Veien til spiseforstyrrelser er kort, en livsfarlig sykdom som i verste fall kan ende med død. Man har også hatt utfordringer med vekt blant de kvinnelige topputøverne i langrenn, men der er utfordringene mer sammensatt, i og med at utøverne forbrenner veldig mye fett.

Med beslutninga om å hoppe over årets sesong og i stedet prioritere helsa, har Maren Lundby vokst enda mer som forbilde. Håpet er at de høye herrer i hoppsporten fatter budskapet hennes og sørger for at sporten får rammevilkår som gir utøverne mulighet til å leve et sunt og trygt idrettsliv. I motsatt fall bør foreldre tenke seg nøye om før de lar sine unge håpefulle sette utfor hoppkanten.