I helga gjenåpnet Norge. Endelig kunne folk gjøre det de hadde lyst til, dra på byen, ja, hva som helst, uten å måtte tenke på smittevernregler eller andre invaderende reguleringer. Offisielt har Norge kommet seg gjennom pandemien, vi er tilbake til normalen. Og sammenlignet med så å si alle land, så har vi kommet relativt godt ut av halvannet år med en dødelig pandemi. Smitte- og dødstall i Norge ligger betydelig lavere enn andre land. Vi har vært utrolig dyktige!

Tre dager etter gjenåpninga er det også på sin plass å oppsummere litt sett med lokale øyne. Norge har håndtert pandemien veldig bra, men kommunene i STs nedslagsfelt, Rennebu, Orkland, Skaun, Rindal og Heim, har håndtert pandemien ekstremt bra. I løpet av halvannet år med det dødelige koronaviruset, har det kun vært ett dødsfall i avisas nedslagsfelt. Ja, det har vært flere store utbrudd, ikke minst i Orkland, men alle er blitt slått raskt tilbake. For innbyggerne i disse kommunene har det å slå tilbake store utbrudd raskt, blitt normalen. Men ser vi rundt oss, så har ikke det vært normalen. Da Hammerfest fikk et større utbrudd i vår, hadde ikke kommunen annet valg enn å stenge ned kommunen helt. Allikevel fikk utbruddet herje i lang tid. I STs nedslagsfelt har store utbrudd knapt vart mer enn ei uke. I Rindal har situasjonen vært unik. Der har det kun vært registrert ett smittetilfelle gjennom hele pandemien. Her hører det med til historien at vedkommende var registrert med bostedsadresse i Rindal, men bodde i realiteten i en annen kommune.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Når man oppsummerer dette, er det bare én ting å si: Takk og gratulerer. Helsevesenet, med kommunelegene i spissen, har gjort en fantastisk jobb. Både smitteteamene og vaksinasjonsteamene har jobbet som helter døgnet rundt, og fortjener trampeklapp. Og ikke minst fortjener alle frivillige som har bidratt en stor applaus.

Fredag gjennomførte Heim kommune et takkearrangement, hvor alle frivillige som har deltatt under pandemien fikk servert lunch og masse rosende ord. Blant de frivillige finnes mange hverdagshelter, som for eksempel matros Svein Grødal, som har brukt friperodene sine fra jobben på ferjesambandet Halsa-Kanestrøm til å frakte folk til og fra vaksinasjonslokalet, folk som av ulike grunner ikke har kommet seg til og fra på egen hånd. Slike historier finnes det mange av i alle kommuner. Dugnadsånden, som lever med stor kraft i alle ST-kommuner, har vært enorm.

Igjen, takk og gratulerer!