Regjeringa går inn for å gjennomføre den avgåtte Solberg-regjeringas forslag om kutt i fribeløpet til uføretrygdede. I dag kan uføre tjene drøye 42 000 kroner, altså 0,4G, uten kutt i trygda. Fra 42 000 tjente kroner og opp til 127 700 kroner, altså 1,2G, blir man i dag trukket 66 prosent av trygda. Den nye ordningen innebærer imidlertid at uføretrygdede får en reduksjon på 33 prosent fra første tjente krone, altså man blir trukket 33 kroner på hver tjente hundrelapp. Den nye ordningen vil bety at uføretrygdede som tjener mer enn 0,8G, vil komme bedre ut enn dagens ordning, mens alle som tjener under, vil tape.

Og det er det all grunn til å reagere på. Det finnes nemlig mange uføre som bare har en veldig liten restarbeidsevne, men som setter stor pris på å kunne arbeide litt, ikke minst av hensyn til eget selvbilde, det å kunne føle seg til nytte. Med den nye ordninga som nå foreslås innført fra nyttår, vil uføre som fram til nå har hatt verv eller små stillinger med inntekt under 0,4 G, faktisk tape penger på å være i arbeid. Det vil fort føre til at mange dermed vil velge å si nei til arbeid, rett og slett fordi de ikke har råd. En skal nemlig huske at uføretrygda utgjør 66 prosent av inntekt de fem siste arbeidsdyktige år. Mange har hatt redusert inntekt disse årene, gjerne fordi de har vært sykemeldte i lange perioder før de til slutt har havnet på arbeidsavklaringspenger og deretter uføretrygd. Man snakker derfor om de som har aller minst i samfunnet, og som med den nye ordningen vil få enda mindre, hvis de velger å fortsatt jobbe litt.

Ansv. redaktør Anders Aasegg Morken Foto: Silje Asbjørnsen

I lørdagsavisa møter vi Inger Bolme fra Buvika, som har vært ufør i 10 år. Hun jobber i dag som fritidskontakt til fire eldre damer i Skaun kommune, men har så langt ikke nådd taket på 0,4G. Hun forteller til ST at det vil være uaktuelt for henne å fortsette som fritidskontakt med ei ordning der hun i praksis vil få redusert inntekt. Dermed rammes ikke bare hun, men også de som mister fritidskontakten sin. Og hun er ikke den enste uføre som jobber som fritidskontakt, da det er en typisk jobb og stillingsprosent som passer for uføretrygdede, både økonomisk og med hensyn til restarbeidsevne.

Intensjonen med den nye ordninga er å motivere uføre til å jobbe så mye at de tjener over 0,8G. Intensjonen er god, men man trenger ikke å være så veldig oppvakt for å skjønne at det er de med aller minst restarbeidsevne som må betale prisen. Den nye ordningen vil fort føre til at flere henvises til inaktivitet og isolasjon. Ap og Sp snakket under valgkampen om at; «nå er det vanlige folks tur.»

Uføre er også vanlige folk!