For Rosenborg har han i realiteten vært uerstattelig, for det norske folk er han kanskje den «filosofen» i moderne tid som har hatt størst positiv innflytelse. Nå fyller Nils Arne Eggen 80 år, og det er på sin plass å gratulere mannen, som til og med klarte å få satt poteten i Orkdal på dagsorden med dagen.

Å titulere Nils Arne som filosof, vil noen kanskje synes er litt i overkant. Men det er i alle fall ingen tvil om at Orklands store sønn har utviklet filosofier som har bidratt til suksess både på og utenfor fotballbanen. Som trener klarte han det umulige, nemlig å gjøre det til en selvfølge å kvalifisere Rosenborg til gruppespillet i Champions leauge. Fra 1995 til 2007 tok han Rosenborg til gruppespillet hele 11 ganger, en bragd som nok aldri vil bli gjentatt. Han skapte gofot-teorien, som satte enkeltspillerne sammen til et lag som presterte mye bedre enn det kvaliteten til enkeltspillerne skulle tilsi. I denne teorien var samhandling et stikkord. En av de største bautaene på laget i denne storhetsperioden, Bent Skammelsrud, har uttalt at Nils Arne på en unik måte klarte å få spillerne til å tro at de kunne klare å prestere det de selv trodde var umulig. Et eksempel var da laget spilte mot Real Madrid og «Skammels fikk i oppgave å «ta ut» en av verdens største spillere gjennom alle tider, Zinedine Zidane. «Hanj sjuern ska vesst ittj vær så værst, men hanj fikse du,» lød beskjeden fra Nils Arne. Og Skammelsrud tok ham ut av kampen, fordi han følte seg sikker på at han ville klare det.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Suksessoppskrifta med å øve enda mer på det hver enkelt spiller var god på, og nærmest gi blaffen i det de var dårlig på, gjorde spillerne enda bedre. Samtidig bidro det til en voldsom økning i selvtilliten, da spillerne langt på vei slapp å konfrontere seg selv med sine dårligste egenskaper. Som en sideeffekt av denne filosofien, opplevde spillerne samtidig at de også ble bedre på det de var dårlig på. Summen av dette ble et lag som tidvis herjet med de største gigantene i Europa. «Hvert år trodde jeg at vi skulle klare å vinne Champions Leauge,» har Skammelsrud uttalt. Det sier egentlig alt om hvilken kraft Eggen-filosofien skapte.

Men Nils Arnes gofotteori har også satt store spor ellers i samfunnet. Bedrifter og store konsern har kopiert denne filosofien, og opplevd voldsomme løft både i trivsel, resultat og konkurransekraft. Filosofien har også hjulpet mange til å bli bedre foreldre. «De' nøtte ittj å snakk sjøltillit i folk. Sjøltillit e' et resultat av opplevelsen av å prester,» er blant orklandsfilosofens mange postulater. Mange foreldre har tatt til seg dette, og sørget for å ta ungene med på arenaer hvor de har fått oppleve å prestere. På den måten har de hjulpet ungene til å bygge sterke og gode selvbilder, og ikke minst trua på at de også kan klare det som virker vanskelig.

Takk, og gratulerer med dagen Nils Arne!