Orkla Sparebank
Gå til

Løypemaskinkomiteen på Svorkmo. Foran fra venstre: Erlend Olsø, Åge Berg, Einride Asbøll og Jon Roald Sandvik. Bak fra venstre: Ole Ingvar Asbøll og Jon Tronvoll. 

- Løype!

Det er en av disse vinterdagene der det knirker under skoa og pusten står som en liten røyksky ut av munnen. Slike dager vi husker fra vår barndom, da frosne tær kjentes som istapper i kalde beksømsko. Dager skapt for å dyrke vår nasjonalidrett. En dag for skirenn.

- Velkommen til Asbøllsaga skistadion, kjære publikum. Her er det, som dere ser, glimrende forhold for skirenn. Flotte løyper og gunstige smøreforhold. Skulle det bli litt kaldt, er det bare å ta turen inn i klubbhuset. Der er det kaffe og vafler å få kjøpt.

Nesten som i Bjørge Lilleliens glansdager. Ole Ingvar Asbøll stikker hodet ut av vinduet på speakerbua for å skaffe seg oversikt over aktiviteten på stadion.  

 

Svorkmo/NOIs faste speaker Ole Ingvar Asbølls stødige reporterstemme smyger seg over svensktopplåtene i det lille høyttaleranlegget. Det er klart for den tradisjonsrike Jårasprinten. Godt over 100 deltakere i alle aldre har meldt sin ankomst denne kalde januarsøndagen. Selv med minus 18 nede ved Orklas bredder, viser kvikksølvet på gradestokken bare det halve her oppe på jåren, der sola så vidt skimtes over åskammen i øst.

Ingen maskin

Det stolte idrettslaget, som har arrangert skirenn siden 1893, har et velsmurt arrangørapparat i sving. I riktig gamle dager gikk rennene av stabelen ved Talleråsen og Skjølberg, og det ble konkurrert i både langrenn og hopp. Historien sier lite om hvordan løypene ble laget, men noen løypemaskin var definitivt ikke å oppdrive. Sannsynligvis var det kun en liten fortropp på treski med kandaharbinding som sørget for et enkelt spor mellom snødekte grantrær, tilfrosne myrområder og jomfruelig hvitt åkerlandskap.

Skirenn går aldri av moten. 

Pluss moms

I dag er det autostrada og skispor som minner om trikkeskinner som snor seg gjennom terrenget. Ved inngangen til skistadion står nemlig vidunderet. Det siste skuddet på utstyrsfronten hos det driftige idrettslaget på Svorkmo. En pent brukt løypemaskin til en verdi av 900 000 kroner.

- Pluss moms, sier, Einride Asbøll, en av ildsjelene i løypemaskinkomiteen. Men den får vi delvis tilbakebetalt fra staten.

Han forteller ivrig at de fikk 255 000 for den gamle løypemaskina. Resten  av kjøpesummen er finansiert gjennom bidrag fra Orkdal kommune, Norges skiforbund og lokale bidragsytere.

Eidar Asbøll har vært trofast løypekjører for Svorkmo/NOI i ti år. 

 

Betyr mye

- Orkla sparebank har vært en viktig bidragsyter for oss også denne gangen. Vi søkte banken om støtte da vi kjøpte løypemaskin første gang i 2008. For andre gang har de nå innvilget vår søknad, noe som bidrar til at vi kan tilby flotte skiløyper til alle som er glade i å komme seg ut på skitur, forteller Asbøll.

Oppkjørte skiløyper er så visst ikke noen mangelvare i distriktet. Et godt samarbeid mellom lokale idrettslag sikrer milevis med oppkjørte løyper flere steder. Svorkmo/NOI har ansvaret for løypenett på vestsiden av dalen som knyttes sammen med løyper i Hoston, og ikke minst med den 34 kilometer lange runden fra Knyken.

Familieaktivitet

I tillegg har idrettslaget ansvaret for løypenett i det flotte terrenget på vestsiden av dalen. Fra parkeringsplassen Brattlia i Solsjøbygda strekker et imponerende løypenett seg ut over et nydelig terreng som inkluderer både Skaun, Melhus og Meldal, i tillegg til Orkdal.

At fine skiløyper betyr mye, ser de av aktiviteten. Det er nemlig stort besøk i løypene fra hele distriktet.

- Det er ingen tvil om at dette er god folkehelse og grunnlag for gode familieaktiviteter, sier Einride Asbøll, som melder om at stort sett gode forhold i det oppkjørte løypenettet, selv om vinterværet  mildt sagt har vært skiftende de senere årene. Han legger også til at løypemaskina benyttes til å opparbeide et skileikområde ikke langt fra skistadion på Asbøllsaga.

- Der er det stor aktivitet av unger som lærer seg skiferdigheter i et spekter av utfordrende løyper, sier Asbøll.

Lars Einar Rønning og Arne Skjærvold har full kontroll på tidtakersystemet. 

 

Barn og unge

- Vi har et samfunnsansvar, og hvert år deler vi ut en del av overskuddet til allmennyttige formål, forteller sponsoransvarlig i Orkla Sparebank, Terje Sletvold.

Mens andre banker deler ut utbytte til sine aksjonærer, prioriterer Orkla Sparebank å dele ut penger til lokale formål. Spesielt tiltak som fremmer barne- og ungdomsaktiviteter i nedslagsfeltet. Et bidrag til løypemaskina på Svorkmo, er bare et av mange formål som fikk tildelt midler i 2017.

- Andre formål enn til barn og unge kan også være aktuelle, men typiske ”voksenaktiviteter” vil ikke bli prioritert, sier Sletvold, som ber lag- og organisasjoner benytte seg av søknadsskjema på bankens nettsider.

Kort frist

Søknadsfristen for å søke om gavemidler er 10. februar, og Terje Sletvold poengterer at alle aktiviteter innen idrett, kulturliv eller øvrige områder som barn og unge deltar i her har en god mulighet til å få et økonomisk bidrag.

For første gang etter sammenslåingen av Meldal og Orkdal Sparebank skal det nå deles ut penger fra en felles pott.

- Det betyr at den er større enn noen gang, smiler Sletvold.


LES OGSÅ DISSE SAKENE FRA ORKLA SPAREBANK:

- Vi føler at hun kjenner oss. Les mer om Eirik og Eirin Jordet.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Avisa Sør-Trøndelags redaksjon, men av Avisa Sør-Trøndelags markedsavdeling.

Avisa Sør-Trøndelag er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på avisa-st.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.