05. – 07. desember:

Vær-Sjur

Denne morgenen var det kaldt. Alt for kaldt. Gradestokken viste 21 kuldegrader. Jeg har aldri vært så nærme å gå i dvale ... Men så, hvem skulle da skrevet om vær og musikk for avisa Sør-Trøndelag? Jeg måtte bare få på meg fillene og gå ut.

Været på Orkanger 16:00, torsdag 06. desember 2012.Skjermdump fra yr.no. 

Vær-Sjur
Orkanger

Kald dag dette, alt for kald. Og det ser ikke ut til å bli noe særlig varmere med tiden. 16 kuldegrader og lettskyet nå i formiddag, svak vind som vedvarer ut dagen. Fra ettermiddagen av, meldes det om 15 kuldegrader og lett snevær, som også vedvarer ut dagen. Fra kvelden av 11 kuldegrader.

Torsdag starter med 13 kuldegrader på natt, morgen og formiddag. 10 kuldegrader på ettermiddagen, og 11 kuldegrader på kvelden. Sol og pent vær, flau vind.

Fredag kommer med 12 kuldegrader natt og morgen, 14 kuldegrader på formiddagen, 13 på ettermiddagen, og 9 kuldegrader på kvelden. Lite vind og pent vær.

Løkken verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

Kaldt vær, også her. Hvem hadde trodd det?

På Løkken blir det 1-2 grader kaldere i dag, 1 grad varmere torsdag og fredag.

I Rindal blir det 1-2 grader varmere i dag, 2-5 grader varmere torsdag, og 2-3 grader varmere fredag.

I Rennebu blir det 4 grader kaldere i dag, 1-3 grader kaldere torsdag, og 1-4 grader kaldere fredag.

Lensvik får 4-5 grader varmere temperatur i dag, 3-4 grader varmere og lett til laber bris torsdag, og 2-5 grader varmere og lett bris til svak vind fredag.

Kyrksæterøra får 4-5 grader varmere temperatur i dag, 6-7 grader varmere og lett bris torsdag, og 6-8 grader varmere og lett bris fredag.

Krokstadøra får 4-5 grader varmere temperatur i dag, 4-6 grader varmere torsdag, og 5-6 grader varmere fredag.

I Børsa blir det 1 grad varmere i dag, 2-3 grader varmere torsdag, og 1-3 grader varmere fredag.

Musikkmessig i dag, skal vi snakke om en av mine gamle favorittgrupper. Første gang jeg hørte om denne gruppa var på ungdomsskolen, og frem til da var det for meg uaktuelt i det hele tatt å tenke tanken om å høre på norsk rap. I den tiden gikk det hovedsakelig i Run DMC, 2Pac, Dr. Dre og Eminem. Så begynte jeg på ungdomsskolen og ble introdusert for norsk rap (vel og merke hadde jeg hørt på Ståle Stiil i 1989, men i de dager, i en alder av 3 år, så jeg ikke på det som rap, for å si det sånn) av en klassekamerat. Det gikk i Pen Jakke, Klovner i Kamp, Fremmed Rase (da kjent som Alien Breed), Gode Ord Dør Sist osv. Gruppa jeg skal ta for meg i dag, er Klovner i Kamp.

Det hele startet for min del med låta «Damer», hvor vi hører historien om hvordan det er å gå fra player til forelska til dumpa og bitter. Jeg var hekta fra første lytt, og introduserte det raskt for mine kamerater. Første gang jeg så de, var i Sandnes året etterpå eller samme år, jeg husker ikke lenger, jeg begynner å glemme, jeg begynner å få grått hår og whisky-stemme. Siden så jeg de på Heimdal, på Orkanger og rundt om ellers. Alltid stas. Klovner i Kamp er i disse dager oppløst som rapgruppe, og gjenfødt som rockebandet Yoga Fire, men da de holdt på, besto de av Dr. S, Alis, Dansken og Fingern. De to sistnevnte kjenner vi fra TV-program på Viasat-kanaler, som «Dansken & Fingern».

De rakk å gi ut 4 album, og flere singler og EP-er, før de gav seg, samt at internett florerer av masse materiale som aldri kom lenger enn tilværelsen som enslige sanger, som ofte dukket opp på bootlegs og (uoffisielle) promoer.

Det første albumet, «Schwin», kom i år 2000. Hele denne skiva er gull, men favorittene mine er nok «Showbiz», overnevnte «Damer», «Alt som ikke dreper» (med strofen «Selvrespekt igjen, så jeg kutter av mitt lem i honnør, til alle dem jeg kjente før / Hvorfor er det alltid de beste som dør / Hvem er den neste som blør / Hvorfor er det ikke godt nok med det beste jeg gjør?»), «Lederne av den nye skolen» (med strofen «Du flykter, du løper, men noe kommer etter deg, henretter deg, du faller og du detter henger mer og mer etter / du er kald, men du svetter / Du tråkker i en myr du er et jaga dyr, for alt settes over styr du føler at du flyr / Så blir bildet helt matt, hele verden blir svart / Du veit at alt er slutt og du faller om i enga / Så våkner du med et rykk, du har pissa i senga») og «Bare meg» (med strofen « Gutta, alltid var vi samla, nå ses vi kun en dag i blant / Hadde alltid en å preike med hvis verden var fæl, nå driver alle med sitt og har nok med seg sjæl»).

Neste album ut var «Bjølsen Hospital» i 2001. Minst like gull, dette. Favorittsangene er nok «Nattens sønner» (med strofen « Hundre og tjue, hundre og tredve, plutselig går det altfor fort / Så kommer et smell, det eksploderer i sort / Snøen faller og faller som for å si at alt er slutt / I vraket ligger liket av en 12 år gammel gutt.»), «Dr. S» (som min far i sin tid spilte på et kurs eller noe i Oslo, for andre leger), «Fra vugge til grav» (med refrenget «Livet er en gåte, men er det no’ svar / Det er mye man skal tåle, fra vugge til grav / Du veit vi ikke lar noen hindre oss fra å svømme mot strømmen / Dette er en story om å leve ut drømmen.») og «Tykt og tynt».

To år senere kom «Kunsten å fortelle». Det var litt mer pop enn de to forrige albumene, men jeg liker det fortsatt. Noen av låtene jeg liker godt, er «Helvete heller» (en sang om hvordan karrieren starter og går videre, hele veien til slutten, den kan også tolkes som en sang om livet), «5 år» (en sang om hvordan det er når dama ikke vil være med deg lenger, men heller vil være med en streit jævel i fra gokk, og følelsen av å kaste bort flere år på et forhold), «Sånn ruller vi» (med strofen «Ruller nedover gata, røyker Prince mild, drikker på en rusbrus / Fra Tåsen til Bekkelaget, og så tilbake.»), «Fritt vilt» (en sang som jeg tolker dit hen at omhandler angst, depresjon og det å reise seg etterpå), og «To Fulde Mænd» - en rølpevise av dimensjoner. Rett og slett herlig.

Det siste albumet de gav ut, var «Ørnen tek ikkje unga» fra 2005. Her hadde de med seg blant annet Odd Nordstoga og Biff Malibu på et par av sangene. Til tross for Nordstogas medvirkning er dette tross alt et ganske bra album (ingenting galt med Nordstoga, jeg bare synes at det ikke passer seg med hans musikk og sang i rappens verden). Noen av favorittene er «Valsen» (en sang om penetrering av klamme grotter med slibrige brattwurster), «Kjære fru Ottar» (en sang om kvinnegruppa Ottar, kvinnen i seg selv, sjåvinisme, feminisme og hele pakka.), «Glade dager» (en sang om virkelig å leve livet, en av mine favoritt-gladsanger i det hele tatt. «Vi lever glade dager, og gjør hva faen vi vil, siden far betaler / Så vi har alt det vi trenger, sex og vin og masse, masse penger.»), «Kontaktannonser», (jeg har selv sitert deler av teksten i denne sangen i forskjellige kontaktannonser de siste årene, merkelig nok har jeg aldri fått napp, unntatt fra de få utenlandske menneskene med veldig dårlig norskkunnskap som har trodd at jeg spøkte. «Det er fett hvis du er sexy, under seksti, og spiller trekkspill, ellers er jeg flexi.»), «Ørnen tek ikkje unga» (hele sangen går på fransk og er rimelig herlig) og «Til våren» (hvor Jon Arne Corells «Synnes vakkerlåt» er samplet og går i bakgrunnen.)

I tillegg til disse albumene, har de som sagt gitt ut mye annet, og jeg kan jo nevne noen av favorittene mine blant dem også. «Andeby City» (som forteller om en litt annen Andeby enn hva vi er vant til fra Donald-bladene), «Boom/Paranoia» fra den danske filmen «Terkel i Knipe» fra 2004, «City Connections» (hvor de har med seg Oslo Fluid og Salvador), «De nære ting» (en rapversjon av den gamle klassikeren), «Klovner på fest», «Baller», «Vi er malere» og «Welcome to hiphop». Denne gjengen gav ut utrolig mye bra opp gjennom årene de var aktive (som var lenge før de begynte å gi ut skiver), og jeg kan fortsatt sette meg ned og høre på dem i dagevis.