Vær-Sjur

Ostekake! Det er alt jeg har tenkt på siden i går. Jeg har voldsomt lyst på ostekake, dette til tross for at jeg ikke er spesielt glad i ostekake engang. Det er spisbart sånn nå og da. Ostekake, ostekake! Spalteplass i Vær-Sjur for litt ostekake!

Vær-Sjur.Foto: Trude Renate Fridén 

Vær-Sjur

Starter dagen med noe helt annet enn ostekake vel og merke. Klokken 09:40, fredag 27. september 2013, startet statsmeteorolog Haakon Melhuus’ siste værmelding på NRK. Som hobby-værmelder, var det selvfølgelig ganske selvsagt at jeg skulle se på. Dagens Vær-Sjur er herved dedisert til en fantastisk mann som har vært en del av den herlige gjengen som har gitt oss været uten å spille på sex eller flotte fletter og andre frisyrer (skjønt, det blir kanskje ikke helt rett, jeg er rimelig sikker på at jeg ikke er alene om virkelig å like krøllene og dressen til Gislefoss senior). Vi hobby-værmeldere hyller deg, Melhuus, og ønsker deg lykke til med pensjonisttilværelsen.

Orkanger

I dag melder yr.no om sol, 6 grader og flau vind i formiddag, noe de av oss som har vært ute den siste timen vet ikke stemmer, da det regnet godt da jeg var ute for 25 minutter siden, og jeg ser fortsatt dråpene dryppe ned nå, klokken 09:50. I ettermiddag meldes det om lettskyet, 8 grader og svak vind, og i kveld om 10 grader.

Lørdag meldes det om lettskyet hele dagen. 7 grader og flau vind natt og morgen, 6 på formiddagen, 9 og svak vind på ettermiddagen, og 12 grader på kvelden.

Søndag meldes det om lettskyet, 6 grader og svak vind natt og morgen, skyet, 3 grader og flau vind på formiddagen, regn og 7 grader på ettermiddagen, og skyet, 10 grader og svak vind på kvelden.

Mandag meldes det om flau vind hele dagen. Regn og 8 grader natt, morgen og formiddag, skyet og 11 grader på ettermiddagen, og 10 grader på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om skyet til lettskyet og 1 grad varmere til 3 grader kaldere i dag, 2 til 1 grader kaldere lørdag, 2 grader varmere til 1 grad kaldere søndag, og 1 til 2 grader kaldere mandag.

I Rindal meldes det om skyet til lettskyet og 1 grad varmere til 2 grader kaldere i dag, 4 grader kaldere til 1 grad varmere lørdag, 3 grader kaldere til 1 grad varmere søndag, og skyet og 2 grader kaldere til 1 grad varmere mandag.

I Rennebu meldes det om lettskyet, 1 til 5 grader kaldere, og svak vind i dag, 4 til 2 grader kaldere og flau vind til lett bris lørdag, 2 grader kaldere til 3 grader varmere og lett bris til flau vind søndag, og skyet og 4 til 3 grader kaldere mandag.

I Lensvik meldes det om 1 grad varmere og lett bris i dag, 1 grad varmere og flau vind til lett bris lørdag, 2 til 1 grader varmere og svak vind til lett bris søndag, og 2 grader varmere og svak til flau vind mandag.

På Kyrksæterøra meldes det om lettskyet, 2 grader varmere til 2 grader kaldere og flau vind i dag, 3 grader kaldere til 1 grad varmere lørdag, 1 til 5 grader varmere og svak vind til lett bris søndag, og 2 til 1 grader varmere mandag.

På Krokstadøra meldes det om lettskyet, 2 grader varmere til 1 grad kaldere og svak vind i dag, 1 grad varmere og flau vind til lett bris lørdag, 1 til 4 grader varmere og flau vind til lett bris søndag, og 1 grad varmere mandag.

Og i Børsa meldes det om lettskyet til skyet, 2 til 1 grader varmere og svak vind til lett bris i dag, 1 grad varmere og svak vind til lett bris lørdag, 2 til 1 grader varmere og lett bris til flau vind søndag, og 1 grad varmere mandag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om podcaster. Nærmere bestemt P3Morgen sin, og mine favoritter fra 2010. Podcasting er en måte å publisere lyd- eller videoopptak på Internett som kan abonneres på ved hjelp av for eksempel RSS (Really Simple Syndication, eller nyhetsmating på godt norsk). Podcasting er en sammenslåing av iPod og broadcasting (kringkasting). Mange radioprogrammer legger ut podcaster av programmene sine daglig. Deriblant programmene på NRK og «A Prairie Home Companion with Garrison Keillor» fra Minnesota. Andre jeg har sansen for er Rad Crews podcast om spill. Spesielt har jeg sansen for Retro Crew som tar for seg spill og konsoller fra «gamle» dager.

Geir Zahl og Janove Ottesen introduserte sin da nyeste singel, «Philemon Arthur & The Dung» fra albumet «Violeta Violeta Volume I», 24. august 2010. De forteller om fans og konserter, familieliv og hele pakka. Likte spesielt historien de fortalte om en øst-europeisk jente og noen venner som dro fra Øst-Europa til Paris for å se Kaizers Orchestra, men kom for sent til showet. De fikk mast seg inn, og fortalte historien sin til bandet, og Janove gikk ut med kassegitaren og spilte «Bris» for henne, og hu satt en meter fra ham og gråt hele veien og måtte støttes ut etterpå. Han hadde ikke trengt å gjøre noe som helst, det var jo de som hadde kommet for sent, men det at han faktisk gjorde det … Nok en grunn til at jeg virkelig liker Janove og Kaizers.

Knut Nærum dukket opp igjen i P3Morgen 02. september 2010 (han har vært med flere ganger før, men podcasten fra denne dagen er min favoritt). Mye på grunn av Yngve Hustad Reites «eventyr» om lille Live (Nelvik), som denne gangen har interessert seg for melking. Nærmere bestemt melking av okser. Høy latterproduksjon av disse historiene, altså. Nærum kan fortelle oss at han er mest komfortabel med å lage satire ut av odde nyhetssaker som valget på Færøyene, og er svært glad i sesong 8 av The Simpsons (noe som ikke er veldig overraskende, det er en av de beste sesongene) og alle karakterene til Trond-Viggo. Han forteller også hvordan han ble medlem av det norske producksjons-teamet for Donald Duck-bladene, og at det føles som å sitte bak på sleden til julenissen på Julaften.

Novellefilmen «Niding», laget av tredjeårsstudentene ved Multimedieteknologi på Høgskolen i Nord-Trøndelag, avdeling Steinkjer i 2010, ble presentert i P3Morgens podcast 24. juni 2010, noe som var svært hyggelig for oss. Grunnen til at den ble nevnt i det hele tatt – og anmeldt av Filmpolitiets Birger Vestmo til et flott terningkast fire – var at P3Morgens Yngve Hustad Reite var en av hovedrolleinnehaverne i den historiske skrekkfilmen som utspant seg på Munkholmen og Ranheim. Den ble skummel nok til at Yngve sa at han ikke turte å se den alene, og selv satt jeg med gåsehud på testscreeningen. Premieren også for den saks skyld, da vi gikk rundt i munkekutter i en mørk, improvisert kinosal på Munkholmen mens en liten storm herjet utenfor, og skapte skikkelig stemning for publikum.

Ida Maria Børli Sivertsen var innom P3Morgen 06. september 2010, og det er den podcasten jeg har likt best av alle podcaster jeg har hørt opp gjennom åra. Yngve har nok en historie om lille Live – denne gangen handler det om Live som tar glede i å «leke gud» (torturere maur og småkryp ved å holde en edelsten over dem i slik vinkel at de tok fyr). Hun lærer heldigvis sin lekse. Didrik Solli-Tangen var også innom denne dagen, hadde med kinderegg og sang «Love The Way You Lie» av Eminem og Rihanna sammen med (Bonus-)Live. Live tok «overraskende» nok seg av rappingen, da operasanger Didrik passet bedre som Rihanna (ikke overraskende). Etter Didrik, kom dagens stjerne (i mine øyne), Ida Maria, og Live rotet rundt i den rocka veska hennes. Hun forteller om hvordan livet var i USA og om karrieren etter at hun var en av vinnerne av Zoom Urørt i 2006. Hun forteller også om hvordan det var å komme tilbake til Nesna etter oppholdet i USA, og hvordan det gikk da hun bestemte seg for å ha festival i hagen. Hun avslører også at hun går rundt med en liten Picasso i seg.