Vær-Sjur

Glem alt jeg har sagt før i år, i dag er det virkelig glatt ute. Sett så mange fall på vei ned bakkan, og selv har jeg stått som en snowboarder, siden piggskoene aldri fikk tak.

Vær-Sjur. Foto: Privat 

Vær-Sjur
Orkanger

I dag melder yr.no om flau vind hele dagen. Skyet og 2 kuldegrader i formiddag, 1 i ettermiddag, og lettskyet og 3 i kveld.

Tirsdag meldes det om skyet, 4 kuldegrader og flau vind natt og morgen, lettskyet på formiddagen, 1 og svak på ettermiddagen, og skyet og flau på kvelden.

Onsdag meldes det om flau vind hele dagen. Skyet og 2 kuldegrader natt, morgen og formiddag, lettskyet og 1 på ettermiddagen, og 4 på kvelden.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 grad kaldere og svak vind til vindstille i dag, 1 kaldere til 1 varmere og svak til lett tirsdag, og 2 kaldere og svak til flau onsdag.

I Rindal meldes det om skyet til sne, 3 til 2 grader kaldere og svak til flau vind i dag, sne til lettskyet, 1 varmere til 2 kaldere og lett til flau tirsdag, og lettskyet til klarvær, 1 til 3 kaldere og stille til flau onsdag.

I Rennebu meldes det om 3 til 1 grader kaldere og lett bris til flau vind i dag, 1 til 3 kaldere og flau tirsdag, og lettskyet til klarvær, 1 varmere til 2 kaldere og flau til svak onsdag.

I Lensvik meldes det om 2 til 1 grader kaldere og svak vind i dag, lettskyet, 1 kaldere til 2 varmere og svak tirsdag, og lettskyet til klarvær, 2 kaldere til 2 varmere og svak onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om skyet til lettskyet, 1 grad kaldere og svak vind i dag, lettskyet til sne, 3 til 1 varmere og svak til lett tirsdag, og lettskyet, 2 til 1 varmere og svak til flau onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 1 grad varmere i dag, lettskyet og 2 varmere til 1 kaldere tirsdag, og lettskyet til klarvær, 2 til 1 kaldere og svak til flau onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad kaldere i dag, 1 kaldere tirsdag, og lettskyet til klarvær, 1 kaldere og svak til flau onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om ei gruppe jeg skrev litt om for litt over ett år siden. De er briter, og spiller techno, breakbeat og hard dance music for folket, noe de har holdt på med siden de ble formet av Lian Howlett i 1990. I dag skal jeg atter ta for meg The Prodigy.

«One Love» er å finne på andrealbumet, «Music for the Jilted Generation» fra 1994, samt på soundtracket til (og i filmen) «Hackers» fra 1995. Albumversjonen måtte kortes ned med to minutter for at de skulle få plass til den på CD-en. Sangen – og remixen av Jonny L – ble opprinnelig sluppet som to white label-tolvtommere, slik at ingen skulle vite at det var The Prodigy, da plateryttere skydde dem, fordi de visstnok var blitt for kommersielle og «sell out». Sangene ble da kalt «Earthbound 1» og «Earthbound 2». De ble svært populære i undergrunnen, men da det kom ut at det var Liam som hadde laget dem, ble de automatisk skydd fordi Prodigy. Av en eller annen tåpelig 90-tallsgrunn. Uansett hadde Liam bevist at The Prodigy fortsatt klarte å lage skikkelig god dansemusikk som ble hyllet av undergrunnen.

«Take Me to the Hospital» er fra deres hittil (frem til mars i år) siste album, «Invaders Must Die» fra 2009. Sangen sampler Pepe Deluxés «Salami Fever» og Asher D & Daddy Freddys «Ragamuffin Duo Takes Charge». Sangtittelen er også navnet på deres eget plateselskap. I følge Liam, kan sangen sammenlignes som en krasj mellom Liam, Keith Flint og Maxim Realitys personligheter og inspirasjoner, og er i det hele tatt en feiende flott, liten sak.

«Warrior’s Dance» er også fra «Invaders Must Die», og setter fra første sekund beina mine i gang fordi de vet hva som venter. Det være seg om jeg går på gata, sitter i en stol foran PC-en, eller mot alle odds befinner meg på dansegulvet med mine ikke-eksisterende «moves». Sangen sampler «Take Me Away» av Final Cut med True Faith, samt beat-samples fra «Let the Warriors Dance» av Addis Posse. Sangen ble egentlig laget for å feire 20-årsjubileumet for acid house og rave-scenen, samt britisk ungdomskultur, som Liam, Flint og Maxim alle var en del av. I tillegg var det en katalysator for å få trioen til å jobbe sammen igjen, da det forrige albumet «Always Outnumbered, Never Outgunned», hovedsakelig bare besto av Liam sånn musikalsk sett. Uansett ønsket de å skrive noe som et bootleg-lignende retrospektivt spor som representerte det, bare for å ha noe nytt å spille på konserter. Det skulle aldri være starten på et album. Heldigvis for oss, var det nettopp det det ble.

«Run With the Wolves» er tredje sang jeg tar for meg fra «Invaders»-plata, og kom til da deres gode venn, Dave Grohl (kjent fra bl.a. Nirvana og Foo Fighters), sendte Liam en haug med tromme-spor, etter å ha spurt om de skulle lage en låt sammen. Sangen er svært energisk, og kan tolkes til å handle om å ta seg vann over hodet, og at uansett hvor «bad» du er, er det alltid noen som er bedre / verre (alt etter konteksten) enn deg. Flint var i sinna-modus da han skrev låten, og er i følge Liam skrevet om en spesiell person, men bare Flint selv vet hvem.

«Nasty» er første singel fra deres nyeste album, som kommer i mars, «The Day is My Enemy». Midtseksjonen av denne schizofrene breakdancen, har av Liam blitt beskrevet som «some trippy Winston Churchill vibe», uten at jeg helt klarer å se det selv. Sangen er et angrep på sprekken mellom klassene i Storbritannia. Den flyktende reven i musikkvideoen er en referanse til at de konservative ønsker å få revejakt legalisert igjen. Sangen er usannsynlig fet, akkurat som man forventer av The Prodigy, 25 år etter at de først startet opp. Jeg vil bare skru opp volumet til jeg blør musikk ut av ørene.

«The Day Is My Enemy» er tittelsporet på overnevnte album, og det hele lover svært bra. Jeg må si at jeg liker denne nye, brutale «dark & heavy»-lyden deres. Sangens synth- og cymbal-bruk, samt BPM, kan minne litt om gode, gamle «Poison» fra «Music for the Jilted Generation», og det skal vi virkelig ikke kimse ad. Personlig elsker jeg trommene, og skulle ønske de kunne blåse ut trommehinnene mine, men da tror jeg at jeg må ha bedre hodetelefoner.

Spillelister

Wimp

Spotify