Jeg bruker en marmorert og saftig svinenakke. Det er et kjøttstykke du ikke kan mislykkes med, samtidig som det gir utrolig god smak.

For å få litt «krutt» og smak i kjøttet, marinerer jeg det i en RUB, en tørr krydderblanding som gnies godt inn i kjøttet en times tid før tilberedning. Oppskrift på RUB-krydderblanding er vedlagt, hvis ikke kan man kjøpe ferdig, men vær obs på at den kan være litt salt, slik at man ikke salter kjøttet ekstra.

Kjøttet serveres med dampet nykål vendt i seterrømme og ramsløk. Ramsløk er en grønn løkplante som kan sammenlignes med vårløk, men som smaker av hvitløk.

Til ca. 6 personer:

2 kg hel svinenakke

7 stk skrellet og grovhakket sjalottløk

2 stk skrellet og grovkuttet gulrot

2 stk skrellet og grovkuttet persillerot

1/2 stk skrellet og grovkuttet sellerirot

1 stk rød paprika grovkuttet

2 stk kinesisk hvitløk delt i båter

4 ss olivenolje

4 ss friske urter (rosmarin/timian )

2 dl rødvin

Ca 2,5 l vann

Gni svinenakken inn med RUB-krydderet. La det marinere i ca. 1 time.

Brun svinenakken i nøttebrunt smør på middels varme i ei jerngryte eller kjele til den får en brun skorpe. Pass på slik at du ikke svir krydderet slik at det blir bitter smak av det.

Ta ut svinenakken og brun de grovhakkede grønnsakene i smøret.

Tilsett så svinenakken i gryta, hell over vinen og vannet.

Sett gryta i ovnen med lokk på 125 °C å la det trekke i krafta ca. 3-4 timer, Stikk inn et steketermometer i kjøttet og stek det hele til kjernetemperaturen viser 75 °C.

RUB

Dette er gudmoren til alle andre krydderblandinger til mat som skal smake mye og spesielt fettmarmorerte kjøttstykker og til grillmat.

5 ss paprikapulver

2 ss salt

2 ss sukker, brunt

2 ss chilipulver

1 ss pepper, sort og nykvernet

1 ss hvit pepper, malt

1 ss oregano, tørket

1 ss hvitløkpulver

1 ss løkpulver

1 ts kajennepepper

Bland alt i en bolle.

Kremet nykål

2 nykål

1 boks seterrømme

2 ss ramsløkpurre eller pesto

Del kålen i seks båter hver. Bland rømme og ramsløkpurre eller pesto.

Kok opp lettsaltet vann, legg i nykålen og la den trekke 4-5 minutter før den legges i en bolle og blandes sammen med rømmen.

Servere svinenakken sammen med nykokte poteter