Crème brûlée er en dessert laget av eggeplommer, sukker, fløte og vanilje. Mange oppskrifter står oppført med melk og fløte, men den originale crème brûlée inneholder kun kremfløte. Tilsetter man i tillegg cognacmarinerte svisker og julemarsipan, da blir det virkelig fest.

Crème brûlée er forøvrig fransk og betyr brent krem. Dette er en dessert man gjerne kan lage dagen i forveien til julefesten, og karamellisere rett før servering.

Til 6 personer:

6 dl fløte

6 eggeplommer

½ vaniljestang

4 grovknuste stjerneanis, eller ¼ ts finmalt anis

80 g sukker

200 g svisker

100 g marsipan

Sukker til karamellisering

Bløtlegg svisker i litt vann, og en skvett cognac eller calvados. La stå over natten.

Rør sammen egg, vanilje, sukker, fløte, og anis. Dekk til, og la stå et par timer.

Kjør sammen sviskene med en stavmikser slik at alt blir helt most. Legg en skje med sviskemos i en ildfast porsjonsskål, en tynn skive marsipan oppå, og hell over eggesmeten (eggeblandingen).

Stek i vannbad på 100 grader i vel 30 minutt, til brûlée-en har stivnet. Avkjøl helt, og karamelliser med sukker. Det vil si å strø et tynt lag med brunt sukker over, bruk deretter en skibrenner og svi av til det blir karamell.