Sild og poteter er vel synonymt med materiell nød for mange, spesielt av den mer erfarne generasjon. Det kan man lett forstå hvis kosten har blitt servert to ganger daglig, sju ganger i uka, resten av livet, og hvis kvaliteten på de to råvarene heller ikke var den beste.

Men det behøver vi ikke tenke på i dag. Vi kan boltre oss i det beste; perfekt salt og passe moden sild med poteter til, som akkurat har kommet opp av jorda. Sild er for mange også en juletradisjon, så i helgas matspalte har jeg laget en forrett, eller lunsjrett om man vil, med utgangspunkt som en slags sildesalat i kombinasjon med poteter.

Dette trenger du:

3 middels store kokte mandelpoteter, delt i terninger

3 egg kokt til fast plomme, delt i 4

½ eple delt i små biter

50 g hermetiske rødbeter finkuttet

200g kryddersild i tynne «røkelaks»skiver

1½ dl seterrømme

1 ts god sennp

1 ss finhakket frisk dill

4 potetlefser

Litt bladsalat

Slik gjør du det:

Bland rømme, sennep, dill, eple, og poteter i en bolle, smak til med salt og pepper. Vær litt forsiktig med saltet, da kryddersilda ofte er litt salt.

Legg litt salat og potetsalat på en potetlefse, og legg tynne skiver med kryddersild over. Strø over litt finhakket dill, eggebåter, og nykvernet pepper.

Vel bekomme!