Med et brett egg til rådighet er mulighetene mange. (Foto: Øystein Kvåle)

Med et brett egg til rådighet er mulighetene mange. Foto: Øystein Kvåle

Mange av oss har vel prøvd å blåse innholdet ut av egg. (Foto: Øystein Kvåle)

Mange av oss har vel prøvd å blåse innholdet ut av egg. Foto: Øystein Kvåle

Egg, sukker, anis og sitronsaft piskes til eggedosis. (Foto: Øystein Kvåle)

Egg, sukker, anis og sitronsaft piskes til eggedosis. Foto: Øystein Kvåle

Forslag til hva man kan gjøre med egg (Foto: Øystein Kvåle)

Forslag til hva man kan gjøre med egg Foto: Øystein Kvåle

Egg er tradisjon til påske

Påskeegg er for mange en tradisjon i forbindelse med påskefeiringa.

Egg brukes både til mat og som pynt.Påskeegg er i moderne tid i konkurranse med industrielt produserte eggformer av sjokolade, marsipan eller annet godteri, og med egg av kartong, pappmasje eller plast, fylt med smågodt.

Egg er så sterkt knyttet til påsken at nordmenn dobler forbruket av egg i påskeuken. I løpet av de fem påskedagene spiser vi omtrent 21 millioner egg. Tradisjonelt har påskeeggene vært dekorerte andeegg og gåseegg, og i Norge kom hønseegg på gårdsbrukene rundt slutten av 1800-tallet.

En bieffekt av å male på egg er jo at man må få brukt opp innholdet til noe fornuftig. Jeg har satt sammen noen oppskrifter med forslag på hva man kan bruke eggene til.

Sitronbiter

580 g smør

880 g hvetemel

1200 g sukker

2 ts salt

4 stk boks kondensert søt melk

12 stk egg

3 dl ferskpresset sitronsaft

revet skall av 1 sitron

280 g mørk sjokolade


Sett ovnen på 175 grader og smelt smøret i en gryte over svak varme på platen.

Bland sammen mel, sukker og salt i en bolle. I en annen bolle piskes smeltet smør, søt kondensert melk, egg, sitronsaft og sitronskall sammen for hånd, til alt er godt blandet. Bland det våte i det tørre med ei sleiv, til du får en jevn røre.

Hell røren i en browniespanne som er dekket med bakepapir, og stek midt i ovnen i ca 40 minutter eller til den er akkurat gjennomstekt i midten.

Når kaken er avkjølt til romtemperatur, smelter du sjokoladen og drypper over toppen. Sett kaken i kjøleskap til sjokoladen har stivnet.

Klassisk eggedosis

4 stk egg

4 ss sukker


Tilsett noen friske bær, kanel og revet sjokolade


Oppgradert eggedosis

4 egg

4 ss sukker

¼ ts malt anis

1ss sitronsaft

Stekt havregryn


Egg, sukker, anis og sitronsaft piskes til eggedosis,. Dryss over stekt havregryn på toppen.

Egglikør

½ l H-melk

300 g sukker

5 stk eggeplommer

1 ss vaniljesukker

½ l 60% nøytral sprit, eller man kan bruke akevitt

Kok opp melk og sukker. Visp sammen eggeplommer og vaniljesukker. Slå forsiktig den kokende varme melken over eggeblandingen og rør godt til det tykner litt. Sil blandingen og avkjøl. Bland i sprit, rør godt og oppbevar kaldt.

Mer å lese på Avisa Sør-Trøndelag:
comments powered by Disqus
Øystein Kvåle

Øystein Kvåle

Leses nå:

Høstens blomkålsuppe

Grønnsakene begynner nå å bli på sitt beste.

Blomkålsalat

Vi skrider nå inn i sensommeren, kanskje den beste tida på året for den som er opptatt av ferske, gode, norske råvarer.

Nypoteter, eller rettere sagt ferskpoteter

Produsentene som dyrker poteter her i landet vil at vi skal kalle de norske potetene for ferskpoteter.

Jordbær med brent pepper

Symbolet på selve sommeren er jordbær, den deilige søte røde bære bør spises minst en gang pr. dag i sesongen.