Tanken slo meg da Orkdalsmessa i år har tema «Mors kokebok». Jeg har en del gamle kokebøker som er 50-100 år gamle. Disse har jeg brukt som oppslagsverk og til inspirasjon.
Husmødrene måtte være kreative med å utvikle produkter ut fra deres forutsetninger når det gjaldt oppbevaring og lagring av mat, og ikke minst når det gjaldt å ivareta rester.
I vår familie har vi tradisjon med lørdagsgrøt. Det blir som regel igjen litt grøt, og de fleste er kjent med riskrem og rislapper. I ei kokebok fra 1924 «Kokebok for hvermand» fant jeg oppskrift på stekt risgrøt.
Du trenger:
1 stor tallerken kald risgrøt
2 piskede egg
1ss smeltet smør
Rør grøten ut med piskede egg, og bland inn smeltet smør.
Hell grøtblandingen over i en smurt og strøet form med brødkrumme.
Ha over sukker og kanel, samt ett godt lag med brødkrumme
Stekt grøten i ovn på ca. 200 grader til den er gylden brun.
Grøten kan serveres med litt eplegrøt eller appelsinsalat.
Hvis man ønsker, kan man modernisere denne retten med å bruke vaniljestang i blandingen, og bruke litt malt anis i brød-
krummen.