Tanken slo meg da Orkdalsmessa i år har tema «Mors kokebok». Jeg har en del gamle kokebøker som er 50-100 år gamle. Disse har jeg brukt som oppslagsverk og til inspirasjon.

Husmødrene måtte være kreative med å utvikle produkter ut fra deres forutsetninger når det gjaldt oppbevaring og lagring av mat, og ikke minst når det gjaldt å ivareta rester.

I vår familie har vi tradisjon med lørdagsgrøt. Det blir som regel igjen litt grøt, og de fleste er kjent med riskrem og rislapper. I ei kokebok fra 1924 «Kokebok for hvermand» fant jeg oppskrift på stekt risgrøt.

Du trenger:

1 stor tallerken kald risgrøt

2 piskede egg

1ss smeltet smør

Rør grøten ut med piskede egg, og bland inn smeltet smør.

Hell grøtblandingen over i en smurt og strøet form med brødkrumme.

Ha over sukker og kanel, samt ett godt lag med brødkrumme

Stekt grøten i ovn på ca. 200 grader til den er gylden brun.

Grøten kan serveres med litt eplegrøt eller appelsinsalat.

Hvis man ønsker, kan man modernisere denne retten med å bruke vaniljestang i blandingen, og bruke litt malt anis i brød-

krummen.