Brødet passer godt både i matpakka og til en sandwich. Dette er en italienskinspirert variant av et landbrød, som er fylt med litt basilikum og blåmuggost.

Ingredienser

1 kg hvetemel

200 g siktet rugmel

200 g sammalt rug, grov

400 g sammalt hvete, fin

50 g havrekli

50 g mørk sirup (0,4 dl)

1 ts salt

2 ss sitronsaft

1 ? l vann

25 g fersk gjær (0,5 pakke)

Basilikum

Blåmuggost

Slik gjør du

Dag 1:

1. Bland alt det tørre i et stort tretrau, eller et annet kar som passer til formålet.

2. Varm smør, sirup og vann til 37°C og rør ut gjæren i litt av væsken. Hell all væsken opp i melblandingen og elt godt 10-15 minutter. Tilsett litt mer lunkent vann dersom deigen virker for fast. Blir den for løs kan brødene flyte utover i bakerovnen.

3. Strø litt mel over deigen, kjevle den ut til et rektangel. Strø over basilikum og blåmuggost, rull deigen sammen til ett brød. La den enten i hevekurv, eller ei brødform. Dekk deigen med et klede eller plast, og la den stå kjølig natten over.

Dag 2:

4. Ta deigen ut på bakebordet og del den i to like emner. Arbeid emnene godt sammen, og sett dem til heving 30-45 minutter.

6. Velt brødemnene over på stekeplate, og stek dem ved 235 °C i ca. 30 minutter.

Avkjøles på rist.