Brødet passer godt både i matpakka og til en sandwich. Dette er en italienskinspirert variant av et landbrød, som er fylt med litt basilikum og blåmuggost.
Ingredienser
1 kg hvetemel
200 g siktet rugmel
200 g sammalt rug, grov
400 g sammalt hvete, fin
50 g havrekli
50 g mørk sirup (0,4 dl)
1 ts salt
2 ss sitronsaft
1 ? l vann
25 g fersk gjær (0,5 pakke)
Basilikum
Blåmuggost
Slik gjør du
Dag 1:
1. Bland alt det tørre i et stort tretrau, eller et annet kar som passer til formålet.
2. Varm smør, sirup og vann til 37°C og rør ut gjæren i litt av væsken. Hell all væsken opp i melblandingen og elt godt 10-15 minutter. Tilsett litt mer lunkent vann dersom deigen virker for fast. Blir den for løs kan brødene flyte utover i bakerovnen.
3. Strø litt mel over deigen, kjevle den ut til et rektangel. Strø over basilikum og blåmuggost, rull deigen sammen til ett brød. La den enten i hevekurv, eller ei brødform. Dekk deigen med et klede eller plast, og la den stå kjølig natten over.
Dag 2:
4. Ta deigen ut på bakebordet og del den i to like emner. Arbeid emnene godt sammen, og sett dem til heving 30-45 minutter.
6. Velt brødemnene over på stekeplate, og stek dem ved 235 °C i ca. 30 minutter.
Avkjøles på rist.