Min svakhet, eller styrke alt etter som man tolker det, er å utnytte årstidene og egenskapene til de råvarene som befinner seg i sesong. Så dagens oppskrift er en slags «veien blir til mens man går» -oppskrift.

I dagens oppskrift har jeg valgt å bruke ripsbær som syre i stedet for eddik som tradisjonelt er i en surkål, og nykål i stedet for vanlig hodekål, noe som også gir en kortere koketid.

Dette trenger du

1 kg rå svinekam med bein

1 fersk rødløk i båter

1 chili delt på langs

1 ss helpepper

1 fersk gulrot

1 håndfull nyklippet timian

Er det litt fett på svinekammen, kan man gjerne rute den som man gjør med ribba. Dette for at den skal trekke mer smak, og hindre at den trekker seg sammen under koking.

Løk, gulrot, chili og krydder freses godt i smør i en kjele eller jerngryte, til det blir gyllent.

Legg svinekammen med den rutede fettet ned, og brun den godt.

Snu deretter svinekammen. Hell på 1 dl rødvin som har godt med syre, og 3 dl vann.

Legg på lokk, og stek kjøttet i kjelen under lokk i stekeovnen på 150ºC i ca 1,5 time, eller til kjernetemperaturen er 70ºC.

Surkål

1 nykål skjært i fine strimler legges lagvis i en kjele med 1 ss mel, 1 håndfull ripsbær, 4-5 nellikspiker i mellom hvert lag, bør være 3-4 lag i kjelen.

Hell over 2-3 dl vann, 3 ss eplecidereddik, sett på lokk og kok under lokk i 25-30 minutter. Sjekk veskenivået under veis, slik at det ikke blir for lite. Smak til med salt, pepper, evt sukker når den er ferdig kokt.