«Kjøtt i mørket» blir også kalt «sosekjøtt». Det er ikke like populært som fårikål eller kjøttkaker, men det er en rett som er verdt å ta vare på til neste generasjoner. Den kan også lages av ulike typer kjøtt.

Ingredienser:

1 kg bog, her kan du bruke, storfe, lam og vilt

4 ss smør til saus

5 ss hvetemel

9 dl kjøttkraft/buljong

1 stk løk

1 ts salt

½ ts pepper

2 ss smør til steking

1. Del kjøttet i 2 x 2 cm terninger

2. Brun kjøttet 2-3 minutter på hver side, til det er godt og brunt.

3. Skjær løken i skiver og brun raskt før den tilsettes i sausen sammen med laurbærbladet. Senk temperaturen og la det trekke til det er godt og mørt. Det tar ca.1 time.

4. Ta ut kjøttet og sil kraften

5. Brun smør, tilsett hvetemel og la dette bli nøttebrunt. Tilsett krafta, litt om litt for å unngå klumper.

6. La dette koke i 10-15 minutter. Smak til med salt og pepper. Tilsett så kjøttet igjen og la dette trekke i 5 minutter.

7. Server med høstens grønnsaker (nepe, gulrot, rosenkål, pastinakk), potetstappe og nyrørte tyttebær.