21. august er en stor dag for mange hundeeiere, siden det da er slutt på den generelle båndtvangen. Reglene om båndtvang er fastsatt i Hundeloven. I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt.

20. august er det slutt på den generelle båndtvangen. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

I tillegg kan den enkelte kommune vedta egne utvidede båndtvangsregler, slik Orkland er igang med. Arbeidet har pågått i snart to år. Det første vedtaket ble fattet i april i fjor, men måtte trekkes tilbake da det viste seg at kommunen hadde gått ut over Hundelovens bestemmelser ved å vedta generell båndtvang i oppkjørte skiløyper.

I forkant av forvaltningsutvalgets behandling nylig, hadde kommunen bedt idrettslagene gi ei tilbakemelding til om de ønsker ekstraordinær båndtvang i sine preparerte skiløyper. Fire av dem svarte, og to av disse igjen ville ha båndtvang i noen av sine traseer. En oppslutning som kan tolkes som at idrettslagene ikke ser på løse hunder i skiløypene som noe stort problem. Kommunedirektøren hadde da heller ikke tatt med skiløyper i sitt forskriftsforslag til forvaltningsutvalget. Politikerne ønsket imidlertid å imøtekomme ønsket fra de to idrettslagene som ville ha båndtvang i løypa, og gikk enstemmig inn for å ta inn de aktuelle traseene og løypene i de lokale båndtvangsreglene.

Begrunnelsen er at man ivaretar både de som ønsker båndtvang og de som vil ferdes med hunden løs.

Den lokale hundeforskriften gir ingen god begrunnelse for hvorfor det er et større behov for båndtvang i enkelte deler av kommunen enn i andre. Er det redsel for møte løse hunder som er årsaken? Eller er det frykt for at de preparerte løypene skal ødelegges som ligger bak? Er det flere skiløpere i løypene i Meldal enn i Agdenes? Har noen idrettslag større toleranse for løse hunder enn andre? Dette er det vanskelig å finne noen klare svar på. Uklart kan også punktet om utvidet båndtvang der bufe beiter i perioden 21. august til 31. oktober virke. I forrige runde omfattet dette hunder som ikke er sauereine. Men denne gangen er strikken strammet inn, og det åpnes ikke for unntak, selv med gyldig bevis på at hunden er sauerein. Hva blir da poenget med aversjonsdressur? I hundeloven gis det unntak for hunder som brukes i jakt, jakthundtrening og jaktprøver. Men altså ikke i Orkland.

Det er mange gode grunner for strengere regler for hunder på offentlig sted. Men strenge regler må kunne begrunnes, slik at de er til å forstå - og aksepteres. Uklarheter kan skape forvirring, og bidra til konflikter. Forslaget til hundeforskrift er nå sendt ut på høring, med svarfrist til 23. september. Anledningen til å påvirke er nå. Bruk den.