Konfirmantene, som sogner til Orkdal, Malvik og Fosen, var på flukt i 24 timer, og fikk med det kjenne på kroppen litt av hvordan en reell flyktning har det.

– Jeg tror ungdommene fikk seg ei aha-opplevelse, sier Øyvind Næss fra Humanetisk forbund Fosen i ei pressemelding.

Rollespill

Gjennom et rollespill utarbeidet av Røde Kors flykter de fra Somalia til Norge. I løpet av 24 timer vandret konfirmantene vel 30 km. Underveis måtte de både rømme fra militæret og skaffe seg nødvendige dokumenter. Dette omfattet blant annet en runde hos forskjellige kontor, for å skaffe 12 ulike skjema i utfylt tilstand, med stempel og underskrift. Og som i virkeligheten møtte «flyktningene» lange køer, mye venting – og korrupsjon.

Etter flere utfordringer kommer de fram til en flyktningeleir. Der venter en kopp ris, vann og medisiner, og litt hvile. Helt til leiren raseres av militæret, og det bærer ut på ny flukt.

98 avslag

De unge «flyktningene» kommer seg etter hvert til Europa, og havner etter hvert på et flyktningmottak i Norge. Her blir det mer venting, registrering av politi og intervjuer med UDI og andre myndigheter. Og først da kunne de søke om asyl. To fikk opphold, de 98 andre ble sendt tilbake med fly.

Det var Humanetisk forbund Fosen som arrangerte rollespillet, i samarbeid med Røde Kors ungdom, og med støtte blant annet fra Ørland Flystasjon.