– Å være vertsfamilie er en spennende opplevelse. Du blir bedre kjent både med verden og deg selv. Det sier Marit Grønskei, Generalsekretær i AFS Norge.

Hvert år reiser rundt 2000 norske elever fra videregående skole ut i verden på utveksling. Tallet på elever som kommer til Norge ligger på bare rundt 250. Utveksling bygger på gjensidighet, og AFS Norge skulle gjerne tatt imot flere enn de rundt 140 elevene de mottar hvert år.

Mangler vertsfamilier

19. august ankommer 135 utvekslingselever Norge. De skal gå på en norsk videregående skole og bo hos en vanlig norsk familie. Over 30 av dem mangler fortsatt vertsfamilie. Utvekslingselevene er veldig spente på hvor i Norge de skal bo, og derfor lurer AFS Norge på om det er noen familier i som vil dele sin hverdag med en utvekslingselev neste skoleår!

– Vi synes det er synd at ikke flere norske familier griper den muligheten det faktisk er å være vertsfamilie. Vi opplever ofte at mange føler de ikke har tid, eller at de kanskje er redde for ikke å være «bra nok», sier Grønskei.

Norsk hverdag

Om du har hus- og hjerterom, har du en unik anledning til å lære om andre kulturer og ikke minst lære mye om deg selv og egen kultur. I tillegg får du et nytt familiemedlem du knytter sterke bånd til.

– Utvekslingselevene skal bli en del av familien, og delta i familielivet på samme måte som de andre familiemedlemmene, forteller hun.

Utvekslingselevene kommer til Norge for å bli kjent med norsk språk, familieliv og kultur. Det betyr at det mest spennende for utvekslingselever er helt vanlige familier som gjør helt vanlige ting, og kommunikasjonen i hjemmet skal foregå på norsk.

For alle

–Vertsfamilier kommer i alle størrelser og sammensetninger; single, pensjonerte, med barn, uten barn, en mor og en far eller to av samme kjønn, fortsetter Grønskei.

Å være vertsfamilie knytter bånd som varer livet ut. Som vertsfamilie må du stille med kost og losji, og hjerterom. Ellers kan du være så vanlig som bare nordmenn kan være. De alle fleste vertsfamilier bor litt mer landlig til, men så lenge man har mulighet til å komme seg på skolen går det fint.

Utvekslingselevene kommer fra land over hele verden, og har ulike interesser og personligheter. Vertsfamiliene får komme med sin «ønskeliste» både med hensyn til kjønn, land og interesser, så vil AFS Norge prøve å finne en så god match som mulig.