Onsdag 15. februar blir det mye temperament og ildfull musikk når Gjertruds sigøynerorkester kommer til Orkdal kulturscene med et fyrverkeri av en konsert.

Musikalsk kjemi

Sammen med Gjertruds sigøynerorkester er Britt-Synnøve Johansen. I 2014 innledet hun et svært vellykket samarbeid med Gjertruds sigøynerorkester med konserten «Rett fra hjertet». Det blir sagt at orkester og Johansen kler hverandre svært godt og at det er sterk musikalsk kjemi mellom vokalist og orkester. Samarbeidet har resultert i innspillinga På reis, på reis, som de besøker Orkdal kulturscene med onsdag i neste uke.

Lidenskap

Her trekker de linjer mellom ulike sigøynermusikktradisjoner i Øst-Europa, via portugisisk fado til norske taterviser. Britt-Synnøve Johansen har oversatt tekstene fra ulike språk til norsk. Hun framfører sangene på sin egen karmøydialekt på sigøynervis og full av lidenskap og råhet, men samtidig med sarthet og sårhet.

Drivende samspill

Gjertruds sigøynerorkester, med Gjertrud Økland i spissen, er Norges mest kjente sigøynerorkester. Orkesteret består av dyktige musikere som trakterer sine instrument på mesterlig og heftig måte, i et drivende godt samspill. De har laget sin egen sjanger, og det sies at sigøynermusikere fra Ungarn elsker å spille med dette norske orkesteret.

Stor stemme

Når det gjelder Britt-Synnøve Johansen, er hun kanskje mest kjent for sine sterke og uttrykksfulle Piaf-tolkninger. I likhet med Piaf blir også Britt-Synnøve omtalt som den lille kvinnen med den store stemmen. Hun er ellers kjent som en svært dyktig liveartist med en sterk tilstedeværelse. Og noen vil sikkert huske henne som vinner av den norske finalen i Melodi Grand Prix i 1989.