Liv Rygh, som nå er bosatt på Fagernes i Valdres, har dukket ned i familiens fotoalbum fra barndommens dager i Skaun. Disse fotoene er blitt til nye kunstbilder som stilles ut i galleri Nr. 66 på Orkanger fra lørdag 27. august.

Allemannseie

Selv om utgangspunktet for utstillinga er glemte bilder fra familiens fotoalbum, har det vært viktig for Liv Rygh at bildene ikke skulle bli for personlige. Bildene tar utgangspunkt i hennes egen barndom og familie, men hun har laget dem slik at de blir allemannseie.

– Jeg ønsket å bruke mer folk i bildene mine, og tok i bruk det jeg hadde; nemlig bilder fra familiens fotoalbum. Men det er ikke så viktig hvem som er på bildene. De har allmenn interesse, sier hun.

Kjærlighet

Hun har lagt vekt på å bruke bilder som vekker gode minner fra barndommen. Som det å vokse opp i en stor søsterflokk og stå noen veldig nært. Minner om besteforeldre, traktorkjøring og små elementer som sitter igjen som gode, vare minner.

– Ettersom det handler om barndommen min, har disse bildene vært veldig koselig å jobbe med. Dette er bilder som er laget av kjærlighet, og som forteller om tillit og vennskap, sier hun.

Egen barndom

Da bildene tar utgangspunkt i hennes egen barndom, har hun vært spent på hvordan de skulle bli tatt i mot.

– Jeg har vært bevisst på ikke å lage dem for private, men mer allmenngyldige. De sier blant annet noe om hvordan det var å vokse opp på 60-70-tallet. Når en blir over 50, så blir det så en ser seg tilbake samtidig som det er viktig å se framover. Det er noe med dette at tida leger alle sår, sier hun.

I utvalg av bilder har det vært viktig for henne å dyrke det positive.

– En skaper sin egen historie, og da ønsker jeg å fokusere på de gode minnene, og jobbe med ting som gir gode følelser.

Egen teknikk

Teknisk representerer disse nye bildene noe helt nytt. Tidligere har hun jobbet med trykk hvor hun har benyttet blad og elementer fra naturen. Nå har hun lekt seg med ulike blandingsteknikker.

– Jeg har malt av fotografi, brukt rester av trykk, laget collager av stoffrester, silkepapir, avispapir og malt over til slutt. Jeg har lekt meg og hatt det veldig artig, ler hun.

Hun har fått mye respons på bildene. Kanskje fordi mange kjenner seg igjen i stemninga i bildene.

– Alle har vi albumer som står og støver ned. Her er min historie, slår hun fast.

Heltids kunstner

Liv Rygh er født i Skaun i en søskenflokk på fem søstre. Etter at hun utdannet seg til typograf, begynte hun ved Kunstakademiet i Trondheim og jobbet noen år som kunstner. I 1996 flyttet hun til Valdres hvor hun jobbet som typograf i 16 år i Avisa Valdres. Siden 2012 har hun vært kunstner på heltid.

Utstillinga i Nr. 66 på Orkanger blir stående fra lørdag 27. august til søndag 18. september. Da flyttes bildene til Selbu hvor hun skal stille ut i Neadalen kunstforening.