Denne uka kom tegningene av Isfjord Norways fabrikk på Orkanger. Det er On arkitekter & ingeniører som har hatt oppdraget med å tegne produksjonslokalet, etter at arkitektfirmaet gikk seirende ut av konkurransen om hvem som skulle få prosjektere bygget.

Fabrikken vil bli liggende rett sør for Oti-sentret.

Prosjektleder John Anders Elvrum, Isfjord-sjef Lars Krogh og næringssjef Aage Scjei studerer de nye tegningene.

- En helt annen verden

Lars Krogh, som er daglig leder i Isfjord Norway AS, fikk se tegningene på Orkdal rådhus torsdag denne uka. Han var fornøyd med det han fikk se.

- Dette blir en helt annen verden for oss. Alt vil bli topp moderne, og vi tror dette vil åpne enda flere dører for oss, sier Lars Krogh.

Isfjord Norway har i dag spredd produksjonen på seks etasjer. På Orkanger får de alt på ei flate.

- Nå skal vi bruke litt tid på å sjekke at alt er optimalt med bygget. Det er kompliserte prosesser og maskiner som skal på plass i lokalene, så alt må være riktig, sier Krogh.

Anbud

Når Isfjord og Orkdal kommune har kvalitetssikret tegningene, starter anbudsprosessen.

Man satser på å få ut anbudene som omhandler tomt og grunnarbeid i juni, mens selve bygget blir lagt ut på anbud i høst.

Dermed kan grunnarbeidene starte i løpet av høsten, mens bygginga av fabrikken antas å begynne over jul.

Fabrikken ventes å være innflyttingsklar før jul i 2018.

Kan utvides

Tomta er på 25 mål, mens bygget vil ha ei grunnflate på 4800 kvadratmeter. Totalt vil Isfjord få mellom 7000 og 8000 kvadratmeter å boltre seg på.

Fabrikken vil være 150 meter lang, og den kan utvides i alle retninger dersom det blir behov for det i framtida.

- Fabrikken er prosjektert slik at vi skal kunne produsere dobbelt så mye som i dag, med muligheter for en ytterligere dobling, sier Lars Krogh som tror de vil trenge omtrent samme bemanning som i dag (85).

- Målet er at vi skal effektivisere slik at vi får produsert mer med samme bemanning.

Kastet seg rundt

Isfjord Norway, som foredler laks og ørret, har hatt sine lokaler i Trondheim. Men Trondheim kommune ønsket å bygge boliger på tomta der bedriften holder til, og kom ikke med noen alternativ tomt til fiskeforedlingsbedriften.

Det resulterte i en artikkel i Adresseavisen i november 2015 under tittelen «100 arbeidsplasser? Nei takk!».

Da Orkdal kommunes næringssjef, Aage Schei, leste artikkelen, kastet han seg rundt og tok kontakt med Isfjord Norway. Det ble starten på en prosess som endte med denne tittelen i ST 8. juni 2016:

«Isfjord Norway valgte Orkdal»

Bygger fabrikken

Orkdal kommune har i flere tiår vært kjent for å legge godt til rette for næringslivet. Det har man gjort når det gjelder Isfjord Norway også.

Kommunen har nemlig tatt på seg å bygge og eie bedriftens lokaler på Grønøra, mens Isfjord skal være leietaker.

- For oss er dette en veldig bra løsning, for det gjør at vi kan konsentrere oss om det vi skal drive med, sier Krogh til ST.

Fleksibelt bygg

Partene mener de har fått en avtale som er god for dem begge. Isfjord får jobbet fullt og helt med fiskeforedling, mens Orkdal kommune blir eiere av et lokale som bygges så fleksibelt at andre aktører kan ta det i bruk dersom noe uforutsett skulle skje med Isfjord.

Det er også en tiårig garantiavtale i bunnen, som sikrer Orkdal kommune mot tap.

- Det har vært et veldig godt samarbeid. Begge parter er tjent med at Isfjord Norway kan produsere på en best mulig økonomisk måte. Vi skal ha husleia vår, og de skal tjene penger, sier Aage Schei.

Ingen kostnad for kommunen

John Anders Elvrum er Orkdal kommunes prosjektleder når det gjelder Isfjord-fabrikken. Han forteller at bygget vil koste i underkant av 130 millioner kroner.

- Det er imidlertid et estimat, og vi håper å få ned prisen. Men uansett hva som blir kostnaden, er det Isfjord som skal betale. Dette vil ikke koste Orkdal kommune ei krone, understreker Elvrum.