For vel et år siden, tok Eva Elvrum initiativ til Kafé Hjerterom i Børsa. Det er hjerterom i ordets rette forstand da det er et helhjertet bidrag til integrering av våre nye landsmenn. Det fortjener hun så absolutt STs julekrus for.

2. desember: Mannen som aldri sier nei

5. desember: Kjører løypemaskin når vi andre sover

7. desember: Allsidig dame som alltid stiller opp

9. desember: Ble hedret for sin innsats

12. desember: - Hun er alltid der

14. desember: Inspirator for elevene

Engasjert

De som jobber tett på Eva Elvrum, beskriver henne som ei raus og åpen dame som er sterkt engasjert i flyktningsaken. Selv mener hun at mange andre også fortjener STs julekrus; ikke minst alle dem som kommer hver eneste onsdag på kafeen for å være sammen med innvandrerne og gjøre Kafé Hjerterom mulig. På det meste kan det være 40–50 mennesker samlet på kafeen.

En utstrakt hånd

Eva Elvrum fikk hun øynene opp for flyktningsaken under et to års arbeidsopphold i Kenya sammen med ektemannen John Anders Elvrum.

- Der bodde vi i et muslimsk område, og under oppholdet opplevde jeg at frykten for muslimer forsvant. De er medmennesker som har ei tro og en styrke i troen sin, akkurat som vi kristne har styrke i vår tro. Det handler om å møte disse menneskene på lik linje med andre mennesker, også her i Børsa, sier Eva Elvrum som ønsker å gjøre noe for sine nye landsmenn.

- Det er så mange nye fjes i Børsa. Mennesker som jeg ikke kjenner, og som er nye her og som har behov for sosial kontakt. Det finnes nok av styrer, nemnder, råd og utvalg, sier Elvrum som ville gjøre noe konkret i form av en utstrakt hånd.

- Det handler blant annet om å gi dem noen å hilse på, på butikken, sier hun.

Frivilligsentralen

Hun tok derfor kontakt med lederen ved Frivilligsentralen, Siri Grøttjord.

- Siri er et flott menneske. Hun er tøff som tok imot meg og tankene mine. Men hun mente at jeg ikke kunne gjøre dette som privatperson, sier hun.

Ettersom Elvrum jobber 50 prosent stilling som sekretær ved Skaun kirkekontor, ble kafeen satt under paraplyen menighetsarbeid, og med velvillig hjelp fra Frivilligsentralen.

Ønsker flere unge

Kafeen er åpen hver onsdag mellom klokka 11 og 15. I dette tidsrommet er det fritt fram for alle å komme, enten en ønsker å prate med noen eller bare stikke innom. Det er blitt en fast kjerne både av innvandrere og etniske nordmenn som stikker innom kafeen, men Eva Elvrum hadde gjerne sett at flere unge mennesker hadde kommet.

- Det er mange som har permisjon og er hjemme med barna. Vi har leiker og lekeapparater, så kafeen er godt egnet også for småbarnsforeldre, mener hun.

Mens det stekes vafler gjennom hele dagen, kan folk prate, spille ulike typer bordspill som bordtennis og biljard, eller bare være sammen og bli kjente på tvers av ulike kulturer.

1001 spørsmål

Selv om det er blitt en god, fast kjerne av kafébesøkende, føler hun litt på at det fortsatt hersker en del frykt for mennesker som tilhører en annen kultur. Selv kjenner hun ingen ting av denne frykten. Den forsvant i Kenya.

- Å være sammen på denne måten, er veldig viktig for integreringsarbeidet. Vi koser oss sammen. De som er nye i Norge, trenger virkelig dette. De har 1001 spørsmål til oss om samfunnet vårt, og de hungrer etter sosiale nettverk, sier Elvrum som har fått tilbakemeldinger fra etniske nordmenn som sier de har endret syn på innvandrere etter å ha deltatt jevnlig på kafeen.

Mye energi

Men det er ikke bare Kafé Hjerterom Eva Elvrum er engasjert seg i. Hun er også aktiv i Misjonssambandet, og før hun og mannen dro til Kenya i 2013, hadde hun ledet barnelaget til Misjonssambandet i Børsa siden 1980. Da hun dro, var det andre som tok over, men i dag ligger laget nede.

Hvorvidt det blir startet opp igjen, vet hun ikke. Akkurat nå er det Kafé Hjerterom og samværet og integreringen av våre nye landsmenn som gjelder.

- Jeg har i alle fall for mye energi til å være hjemme to dager i uka, sier Eva Elvrum som tvilende tar imot STs julekrus, da hun mener det er så mange andre som fortjener det mer enn henne.