Fylkesmannen i Sør-Trøndelag leverte i februar en samordnet uttalelse til reguleringsplan for Ølsholmskjæret til offentlig friområde. Der setter de som betingelse for planen at kommunens foreslåtte boligtomt inne i området tas ut av planen.

Les også: Ord mot ord om tomtekjøpet

Mister myndighet

«Vi minner om at vilkår for egengodkjenning innebærer at det er innsigelse til planen dersom vilkårene ikke imøtekommes», skriver fylkesmann Brit Skjelbred. I klartekst betyr det at fylkesmannen ikke aksepteres kommunens forslag om å gjøre om en nausttomt i området til en boligtomt.

- Hvis kommunen tar boligtomten ut av planen er alt greit, da kan de vedta planen. Hvis de ikke vil ta den ut, vil ikke kommunen ha myndighet til å vedta reguleringsplanen. Da må den inn til mekling, forklarer rådgiver ved Fylkesmannens kommunal og samordningsetat, Hanne Nordgård.

I tillegg stilles det krav om at avkjørsel fra fylkesvegen til eiendommen i området blir opparbeidet i henhold til gjeldende krav.

Forutsetning for salg

Fra før har også Fylkesutvalget fremmet innsigelse mot reguleringsplanen, på grunn av den innregulerte boligtomten. Også i dette tilfellet betyr det at kommunen må møte til mekling hvis de ikke tar ut boligtomten.

Det er i dag ett bolighus inne i det statlig sikrede friluftsområdet. På vestsiden av dette huset, inn mot hoveddelen av friluftsområdet, står det i dag et naust. Dette eies av den tidligere grunneieren som i sin tid solgte eiendommen til staten. Ifølge ordfører Jon P. Husby var det den gangen en forståelse mellom alle partene at grunneieren skulle få gjøre om naustet til en boligtomt, og at dette lå bak den forholdsvis lave summen staten måtte betale for området, 295.000 kroner. Miljødirektoratet har i intervju med avisa Sør-Trøndelag avvist at en slik avtale ble inngått.

Les også: Friluftsrådet fraråder boligtomt

Avviser avtale

Tirsdag 7. februar deltok Fylkesmannens miljøverndirektør Stein Arne Andreassen og rådgiver Terje Dumaas på befaring på Ølsholmskjæret sammen med ordfører Jon P. Husby, representanter fra kommunen og grunneier. Miljøverndirektøren uttalte da at det ikke kan ha vært anledning for Miljøverndirektoratet å inngå en slik avtale som ordføreren viser til.

- Staten kan nok ikke ha gitt et løfte om en fremtidig regulering til annet formål. I så fall ville enhver kunne inngå en slik avtale og på den måten binde oss som myndighet. Slik kan det ikke være, sa Andreassen.

Det er dette naustet kommunen ønsker å gjøre om til en boligtomt. Fylkesutvalget har uttalt at dette er i strid med alle nasjonale og regionale føringer om friluftsliv og folkehelse. Foto: Lillemor Hestvik